01/11/19 08:58
(http://pik.bg)

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна идва към Пловдив

НАШЕСТВИЕ: Нова циганска вълна идва към Пловдив

Нова циганска вълна идва към Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на областния град заради трудния живот по селата в студените месеци, сега се присъединяват и бегълците от Войводиново.

Четири семейства от тамошната махала вече са намерили убежище в "Столипиново”. Фамилиите побегнаха заради етническото напрежение в селото, породено от боя между българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов.

Очаква се днес на мирна демонстрация във Войводиново да се съберат десетки колеги на Димов от 68-а бригада Специални сили. Циганите твърдят, че се страхуват и масово напускат махалата, в която вече започна и разчистването на незаконни къщи. 

"Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан заедно с малките”, казва 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си заедно с четирите си деца и двете внучета. Разказа, че се подплашила, когато след боя във Войводиново българи тръгнали да мъстят в махалата.

"Стигнаха първата къща, но полицаите ни опазиха", ужасена е Величка. Незаконният дом в селото вече е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 г. е с тежко заболяване.

И "Столипиново” през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си много от гурбетчиите, които през лятото ходят на сезонна работа в Европа. В къщата, където роднини приютили Величка, са четири семейства с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Жената е в една стая с още 5 души. Комшии приели тези, за които няма място при близките им. Етнолидери поискаха справедливост за виновните, но не и заради тях да страда общността. Смятат, че събарянето на незаконните постройки във Войводиново е било прибързано в студа.

Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на незаконни жилищни постройки, за които рано или късно също предстои събаряне. В района на обръщалото на автобус номер 26 екип на "Марица" намери няколко едноетажни къщи, които струваха между 500 и 600 лева и то преди пазарлъка. Местните обаче заявиха, че мераклии да си купуват нови домове липсвали, макар че от Войводиново за два дни посред зима са си тръгнали над 200 души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване