01/11/19 07:44
(http://budnavarna.bg/)

Поне 60 незаконни постройки в „Максуда“ ще бъдат съборени тази година

Поне 60 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда” ще бъдат съборени през тази година. Това обяви кметът на район „Младост” Христо Христов, според когото вдигнатите без разрешение постройки в махалата са около 2000.

Първите от тях, които се очаква да бъдат разчистени, се намират по дерето до улиците „Кап. Райчо Николов” и „Свобода”. В края на миналата година бяха бутнати други 19 цигански къщи.

„Радвам се, че си свършихме работа и то не преди избори. През годините обаче администрацията не си е вършила работа. Аз имам твърдата воля и подкрепата на Община Варна за премахване на незаконите постройки.

Това е тежък процес с дълги процедури, върху който има засилен мониторинг. Заради събарянето преди време имаше натиск от страна на неправителствени организации, но техните представители вече се отказаха да разговарят с мен”.

Районната администрация на „Младост” може в скоро време да се премести в собствена сграда. Водят се разговори за разрешаване на дългогодишния проблем, каза още Христов. В момента служителите на кметството работят в 4 жилищни блока, а документацията се съхранява в бивши котелни помещения.

Район „Младост” се разраства изключително бързо, а жителите вече са вероятно около 150 хил. души, смята Христов. Средно на година по 3000 души си правят адресни регистрации, а броят им ще се увеличи след пускане в експлоатация на строящите се големи жилищни комплекси.

През миналата година за района са били издадени 85 разрешителни за строеж. 27 от тях са били за жилищни сгради, а 28 са били завършени. Има заявен инвеститорски интерес и за изграждане нови затворени комплекси. Христов уточни, че разрешителните за строеж изглеждан малко на брой, но доста от тях са за цели комплекси, в които ще живеят още много нови жители на „Младост“.

След завършването на парка във „Възраждане” кметът се надява тази година да започне и работата по още един парк, който ще се намира зад Медицински център „Младост”. Теренът там е с площ над 33 дка.

Жителите на „Младост” най-често се оплакват от инфраструктурни проблеми. По-дребните от тях могат да се разрешават по-бързо, ако общината делегира правомощия на районните кметове за извършване на ремонти, смята Христов.

Според него, в цяла Варна трябва да бъде въведена „синя зона”, защото паркоместата недостигат, а много собственици карат автомобилите си с регистрации в други общини.

Източник: DarikNews.bg

Материалът Поне 60 незаконни постройки в „Максуда“ ще бъдат съборени тази година е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване