01/11/19 10:50
(transmedia.bg)

Румънското европредседателство започна с протести

С протести срещу корупцията и предупреждение от ЕС Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. В концертната зала „Атенеум“ се състоя церемонията, а въпреки снега стотици румънци се събраха на демонстрация. Те вееха знамената на Румъния и на ЕС, а протестът им беше срещу корупцията в правителството. Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечерята на европейските представители, с прожектор беше изписано, че протестиращите „искат ЕС“, а управляващите социалдемократи „искат Русия“.

„Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект“, заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис. Той отправи критики към социалдемократическото правителство за неговата подготовка за ротационното председателство, както и за неговите планове за реформи на съдебната система, породили безпокойството и на Брюксел.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство. „Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво“, заяви Дънчила.

На тържественото събитие присъстваха и лидерите на ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: „Да, Европейският съюз е съставен от компромиси, но когато става дума за човешки права, когато става дума за правова държава, за борба с корупцията, няма възможен компромис“.

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск „някои в ЕС си мислят, че е знак за сила това, че действат извън правилата“. „Но те грешат, това е знак за слабост“, допълни той в своята реч на румънски език. „Призовавам румънците да защитават основите на нашата политическа цивилизация – свободата, интегритета, зачитането на истината в обществения живот, на правовата държава, на конституцията“, каза още Туск.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване