01/11/19 06:37
(http://www.klassa.bg/)

САЩ отказват да признаят легитимността на преизбрания Николас Мадуро

 САЩ няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро. Това заяви днес съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Болтън написа в социалната платформа Twitter, че САЩ ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

Европейският съюз (ЕС) осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

 

Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".

 

По статията работи: Аспарух Илиев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване