01/11/19 19:20
(http://pik.bg)

Столична община иска Царските конюшни да са национален паметник

Столична община иска Царските конюшни да са национален паметник

Столична община иска Царските конюшни да станат национален паметник. "Спасяването на тази знакова старина винаги е било от изключително значение за паметта на София, но и за паметта на България. Това е национална светиня."

Мнението е на столичния зам.-кмет по култура Тодор Чобанов, който направи проверка на работата по укрепването на Царските конюшни.

През лятото на 2018 година една от сградите почти изгоря, след като покривът й се запали. В продължение на шест месеца ремонтните дейности не бяха започнали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.

130 000 лева ще струва временния, но здрав покрив, с който ще се гарантира съхраняването на една от най-важните части на комплекса, за която се смята, че е най-старото място от "Царските конюшни", обясни зам.-кметът. Според него макар и временен, новият покрив ще даде нужното време за изработване на проекти, за да се стигне до цялостно и трайно решение.

Общината ще настоява "Царските конюшни" да получат статут на културен паметник от национално значение. След пожара сградата получи статут на културна ценност от местно значение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване