01/11/19 13:21
(http://offnews.bg)

Съпротивата срещу пакета Макрон: Националисти тупат шкембаци, за да плашат очилатите джендъри на Запад

Нека да видим конкретен, болезнен пример: пакета "Мобилност" или - както мосю Макрон си го приписа с вътрешнополитически цели - "пакета Макрон".

Подкрепям тезата, че този пакет регулации е истински опасен за българската икономика, не само за транспортния бранш.

И преди всичко - че е опасно изключение от принципите на Единния пазар, т.е. стъпка към разделяне, а не обединение на Европа.

На какво е следствие тази регулация?

На успеха на Франция, Германия и Бенелюкс да съгласуват позициите и интересите на своя бизнес и на своите социални системи, да намерят пресечни точки с други държави и да наложат волята си на трети. Срещу тази Realpolitik, големите националисти на Изток тупат шкембаци, с надежда, че шумът ще изплаши очилатите джендъри на Запад. И толкова. И после ще млъкнат, защото националните им (ни!) икономики зависят безнадеждно от еврофондове и изцяло - от инвестициите и пазарите на Запада.

Сега, пичове. "Европа на нациите" е това. Не някакви въображаеми бюрократи, а силни национални лидери в силни и богати държави се събират и решават какво ще стане. Оста Париж-Берлин е факт. Получи ли подкрепата на Бенелюкс, става непреодолима сила в отношенията вътре в ЕС. Защото имат икономики, армии, пазар и институции, които са абсолютно несравними с останалите. Защото имат опит в тази игра. И защото имат ясни общи интереси. И защото са привлекателни за нашето население като трудови и образователни пазари.

Насреща са (сме!) сравнително бедни държави, със силна емиграция, със слаби и зависими от "тях" икономики и финанси, с много слаби институции, с нулев потенциал да защитим сигурността си сами и пълни лаици в изграждането на сериозни национални съюзи в рамките на ЕС.

Нещо повече - "националистическите" управления в Източна Европа изобщо нямат необходимата обществена подкрепа, нито се опират на здрави вътрешни консенсуси, за да се чувстват силни в преговори със "Запада", където националните консенсуси се подкрепят от 70-80% от населението.

Докато се радвате на успехите на националисти на Запад, имайте предвид, че колкото по-силни са националистите "там", толкова по-често ще сме изправени пред изпитания, подобни на пакета "Мобилност" - защото националният егоизъм на Запад неизбежно ще поставя предизвикателства пред Единния пазар, в т.ч в сферата на инвестициите, еврофондовете, трудовия и образователен пазар, енергийния съюз (вж. Северен поток!), интеграцията в здравеопазването.

Решението е тъкмо обратното. В единна Европа, в която гласът на българина, унгареца и холандеца тежи еднакво, без оглед на несравнимо по-голямото богатство на холандеца. Защото като си мерим държавите, а не гражданите, няма как да ги мерим само по население - мерим ги по БВП, и тогава става лошо...

Б. ред. - Позицията на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев е от личния му профил във фейсбук.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване