01/11/19 12:15
(transmedia.bg)

Учени съобщиха за мистериозни сигнали от космоса

 

Aстрономи съобщиха за засечени мистериозни сигнали, излъчвани от много далечна галактика в космоса, предаде Би Би Си. Точното естество и произходът на излъчванията на радиовълните са неизвестни.

Става дума за 13 бързи радио излъчвания, наричани FRB (fast radio bursts), засечени от телескоп на центъра. Сред тях бил и много необичаен повтарящ се сигнал, идващ от същия източник, разположен на около 1,5 милиарда светлинни години от Земята. За подобно събитие е докладвано досега само веднъж, от друг телескоп.

„И преди е имало подобни сигнали, но когато се повтарят, будят голям интерес. С повече ретранслатори и повече източници за изследване, надяваме се да разгадаем тези космически пъзели – откъде са и какво ги причинява“, коментира Ингрид Стеърс, астрофизик от Университета на Британска Колумбия.

Сигналите са засечени от обсерваторията CHIME, разположена в долината Оканаган на Британска Колумбия. Обсерваторията се състои от четири полуцилиндрични антени с дължина от 100 метра, които всеки ден сканират цялото северно небе.

Една от теориите какво предизвиква засечените сигнали е, че става дума за неутронна звезда с необичайно силно магнитно поле, която се върти много бързо. Според други учени е възможно излъчванията да идват от сливането на две неутронни звезди.

Tака наречените FRB излъчвания са ярки изблици на радиовълни, които се появяват от много далече, от другия край на вселената.

 

 

Астрономи засякоха мистериозен повтарящ се радио сигнал, който идва извън Млечния път, съобщи Си Ен Ен, цитирайки проучване, публикувано в “Нейчър”.

Радио сигналите не са нещо необичайно в Космоса, но когато се повтарят пораждат голям интерес. Това е едва вторият открит подобен сигнал. Все още никой не знае какво кара тези радио сигнали да се повтарят, което отваря поле за спекулации, че може да идват от далечни извънземни цивилизации.

Първият подобен сигнал с име FRB 121102 беше открит през 2015 г. от радиотелескопа “Аресибо”. Новият сигнал се казва FRB 180814.J0422+73 и е записан шест пъти, като дължината на всеки радио сигнал е няколко милисекунди.

 

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване