01/11/19 10:12
(http://offnews.bg)

Франция и Германия подписват безпрецедентен договор

Германия и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който според анализатори е прототип на бъдещия Евросъюз, пише в. „Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Договорът, който разширява сътрудничеството между страните, ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер подписаха т. Нар. „Елзаски договор“ между Франция и Германия.

Новият договор не само ще засили сътрудничестмвото във всички области, но и предполага създаването на евроокръзи – особена форма на европейска интеграция между населени пунктове, разположени в пограничните райони на двете страни – по цялата дължина на границата между Германия и Франция. Към днешна дата има един такъв френско-германски евроокръг „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Според „Таймс“ мястото за подписване на новия договор е избрано символично. Аахен е бил столица на френската империя при Карл Велики, а след това не веднъж е минавал ту в Германия, ту във Франция.

На практика смисълът на новия договор между Берлин и Париж, както пише „Таймс“, се заключава в това, че сега ръководството на двете страни ще провежда отделни консултации преди всички големи съвещания на ниво ЕС и Съвет на Европа и ще изработва единна позиция по всички въпроси. Изглежда, че такива обединени усилия на двете и без това най-мощни държави в ЕС, ще станат едно от последствията на Брекзит.

Предполага се, че сега Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което не толкова отдавна се опитваше да постигне самата Германия, но от това се нуждае и самият ЕС, за да има в СС на ООН повече гласове, тъй като Великобритания остава в органа като независима държава. ЕС се опасява, че разполагайки само с един глас в Съвета за сигурност, Брюксел няма да може по необходимия начин да лобира за своите интереси, а опитите за сдобиване с с отделно място за представител на Брюксел засега не среща разбиране. Останалите страни от ЕС се отнасят с опасения към предстоящия да се появи мощен съюз между Германия и Франция, да не би и без това най-влиятелните и богати страни да получат твърде голямо преимущество пред останалите. Според „Таймс“ по-скоро такъв съюз трябва да се приветства, защото доминиращи в други региони са или крайно левите политици или атавистични националистически партии, неспособни да преговарят, а за това ЕС да се запази и да успее да противодейства на предизвикателствата от страна на САЩ, Русия, Китай и Индия френско-германско европейско ядро просто е необходимо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване