01/12/19 20:44
(http://offnews.bg)

Най-богатият човек се развежда. Заслужава ли съпругата половината от парите му?

Тези дни най-богатият човек на планетата Джеф Безос и половинката му - Макензи, обявиха, че ще се развеждат. Според повечето източници двойката няма предбрачен договор, така че най-вероятно добрият стар Бил Гейтс е обратно в играта за първо място по богатство.

По силата на закона в щата Вашингтон, където живеят семейство Безос, това означава, че най-вероятно състоянието ще бъде разделено помежду им поравно. Става въпрос за 136 900 000 000 долара. Да, много нули са, написах ги да ви впечатля, ама тъй като не съм сигурна дали всъщност са толкова - словом говорим за 136,9 милиарда долара. 

Вижте числото, станете, разходете се, асимилирайте го, после се сетете, че вие никога няма да разполагате с толкова пари, и вече като стигнете, където съм и аз, нека се утешим поне малко като обсъдим развода на човека.

Като чета коментарите по повод развода обаче, рЕзко ми иде да се върна към тийнейджърските си години на трета вълна феминистка и да си боядисам косата лилава.

Хем нали говорим колко е хубаво жената да гледа децата, колко е важно да е до тях, колко по-натурално е мъжът да изкарва парите, и направо как е най-хубаво, ако може, жената цял живот да не влиза в офис и да си хубавее вкъщи, хем накрая като се разделят двамата, "ма тя не е създала Amazon, как ще получава пари"???

Жената е с него от 1993, когато самият той заявява, че има 70% шанс Amazon да се провали. Познайте колко и двамата са имали представа, че ще им изкара такова състояние. ЦЯЛАТА империя Amazon е изградена по време на брака. Колкото той е рискувал, толкова и тя. Женени са били вече - бюджетът е бил общ, плановете са били общи. Той заема сериозно количество пари в началото. Ако фирмата се беше провалила, това сигурно е нямало да се отрази на семейния бюджет и на самата нея?

Заедно са работили да постигнат това, което имат, защото то не е само Amazon, а и ЧЕТИРИ деца. И ако не е била тя, тези деца е нямало да ги има, а дори да ги имаше без брак, те нямаше да са същите индивиди, каквито са сега. Щяха да са хвърлени на баба/дядо или на детегледачка, той нямаше да има това, което е имал вкъщи, и най-много да си беше намерил някакви бимбота, дето да го разорят на първия милион. 

Ако пък ги беше гледал сам, Amazon щеше да е квартална книжарница, той щеше да е без тая емоционална и логистична подкрепа и със сигурност нямаше да стане каквото е сега. А ако би избрал Amazon пред децата си, то заслужава да му вземе не половината, а всичките пари.

Ама така-така, нека тя не гради кариера и да жертва финансовата си независимост в името на семейството, нека му се отдаде и довери напълно, нека му гледа децата, нека го подкрепя, нека му е надежден партньор и да му дава сигурност и да го стимулира интелектуално (мацката е завършила Принстън с отличие)... и накрая нека решат да се разделят и тя да не вземе нищо. Хак да ѝ е, един вид. Да не говорим за всички други начини, по които може да е допринесла, без изобщо да имаме представа за тях. Прилагам откъс от нейно ревю за книгата "The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon" (преводът е на webcafe.bg):

"Бях там, когато той написа бизнес плана, работих с него и с много други колеги в преобразувания гараж, в килера на приземния склад, в офисите с аромат на барбекю, в разпределителните центрове по време на предколедната надпревара, в конферентните стаи, в които плотовете на масите бяха направени от стари дървени врати - в ранните години от историята на Amazon", пише тя.

Ама да ѝ бил дал един-два милиона, за какво са ѝ повече, нали не ги е изработила? А на него за какво са му, аджеба, да не би да успее да ги изхарчи някога? Как така арбитрарно се мери на око? Предлагам на него да му оставим само едно от децата. За какво са му всичките, да не би да ги е родил или гледал? Някакъв резон намирам само в аргумента, че все пак става въпрос за акции на наистина огромна компания, която е работодател на стотици хиляди хора. Да, когато си толкова богат, разводът ти вече не засяга само твоето семейство. Това според мен обаче е слаб аргумент, тъй като става въпрос за жена, която е богата вече доста време и със сигурност има идея как да контролира такова състояние добре. Жена, която има достъп до финансови съветници, има опит в тази сфера, и има интерес компанията да просперира. 

Ако знаете нещо по въпроса, сигурно сте забелязали, че оставям настрана спекулациите, че той ѝ е изневерявал. За добро или лошо, това дори не е фактор в съда, а и не би трябвало да е фактор в тази дискусия. Въпросът е принципен и го говоря това, защото се сблъсквам с такива мнения в живия живот най-редовно. Просто тук случаят е малко по-специален, защото говорим за МНОГО пари. А представете си за тия случаи, в които придобитото по време на брак дори не е кой знае колко, и жената трябва да се оправя сама след 10-15 години дупка в професионалното си развитие. Това как се заплаща?

Предполагам, че ще си се разберат хората, гледам, че засега всичко върви доста приятелски между тях. Важно е обаче разни да-не-казвам-какви-че-мама-и-тати-четат-статиите да седят и да спамят как жена му не заслужавала нищо, а после да идат да спамят по феминистките страници колко жените са ненормални, че не раждат по едно котило и не си седят вкъщи да си гледат децата. А в същото време същите тия да не си помръдват пръста да правят нещо, за да заслужат изобщо такъв тип доверие от жена. То ако беше толкова лесно, и аз щях да имам малка къща в прерията и да съм ги народила 7-8. Ама не става като едно време, пичове, вместо това седя и драскам за вас. И знаем защо не става и по тоя повод има едни други хора за тричане, но това е съвсем различна тема - в момента работим с каквото имаме. 

Така че, ако някой е повярвал у вас навремето като не сте имали пукната пара, а сега сте милиардер, вземете и му дайте половината от парите-които-така-или-иначе-не-можете-да-изхарчите. Това е най-малкото, което можете да направите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване