01/12/19 14:26
(http://pik.bg)

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев категоричен: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев категоричен: При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки

При избора на нов изтребител не трябва да се поставят финансови рамки. Това заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред „Фокус”.

Той коментира процедурата по избор на нов тип боен самолет за българската армия.

„Ние допускаме една грешка – искаме в рамките на определен финансов ресурс да придобием нещо – анализира генерал Боцев. - А след като на нас ни трябват примерно 16 самолета, трябва да се даде мандат да се водят преговори с различни държави и да се закупи най-доброто, което е необходимо и отговаря на нашите изисквания, с минимален финансов ресурс и минимална издръжка. Също така да нямаме зависимост и от въоръжението, а не както досега – в рамките на един финансов ресурс, който е закован, да придобием примерно 8 самолета“.

Той посочи, че практиката показва, че нито една от страните, които са подали оферта, не може гарантирано да се включи в тези рамки.

„Защото винаги едно е за сметка на друго, което ни е необходимо – попита генерал Боцев. -  Ф-16 не се включва в рамката, а и другите две оферти най-вероятно ще я надхвърлят, защото за въоръжението и оборудването ние трябва предварително да сключим договори с трета страна. И след това да се пристъпи към договор с тях, който също ще надвиши определения от Народното събрание финансов ресурс. Затова се иска да се даде мандат на правителството да води преговори и да няма такъв определен ресурс. Защото рискуваме да не се постигне резултат и процедурата да бъде върната“.

Началникът на отбраната обясни, че придобиването на многоцелеви изтребител е много спешно и важно за българските ВВС.

Според началника на отбраната изборът не е предрешен.

„Въпрос е на преговори, но ние не можем да дадем предположение какви договорености ще се получат като цена преди да се проведат преговорите“, каза още той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване