01/12/19 11:24
(transmedia.bg)

Станишев не се притеснява дали ще е в евролистите

 

Президентът на ПЕС Сергей Станишев не се притеснява дали ще е в евролистата на червените. Не виждам тук голяма драма, коментира той преди днешния пленум на БСП. Националният съвет на партията обсъжда идеите и документите, свързани с предстоящите избори за български депутати в европейския парламент.

За него този въпрос не бил на дневен ред. Но това е най-коментираната тема извън публичните изяви на социалистите. БСП се обявява против Истанбулската конвенция и против Пакта за миграция на ООН. В платформата на БСП е записано, че бъдещите евродепутати на БСП ще отстояват позиции против Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията на ООН, които са и национални приоритети. Ръководството на БСП смята, че битката срещу конвенцията не е приключила и че България ще бъде подложена на нов натиск за нейното приемане.

Днес евродепутатите на столетната партия ще отчетат постиженията си. Станишев вижда успех в постигнатото по пакета „Мобилност“. Ние постигнахме нещо, което правителството не можа, изтъкна той.

Евродепутатите ще настояват пакетът „Макрон“ да не се гледа. Ще продължим тази битка, закани се той. Битката за Шенген е друго постижение, което президентът на ПЕС отчита.

Това, което се случва около подреждането на листата и тези атаки срещу Станишев вредят за европейските избори, коментира и бившият соцлидер Михаил Миков, около когото се групира вътрешната опозиция на Корнелия Нинова.

Евродепутатът Петър Курумбашев също ще участва в днешния пленум. Иска да чуе програмата, с която партията ще се яви на евровота тази година.

Деница Златева като колегата Станишев също заяви, че не е на дневен ред въпросът дали тя ще води червената евролиста. Днес ще бъде приета предизборната платформа на БСП. Това е по-важният въпрос, изтъкна тя.

От 1 февруари започват номинациите за евродепутати. В средата на март водачът на листата на левицата ще е ясен, а през април и цялата кандидатска листа. Всички сегашни евродепутати имат място в листата, убедена е Деница Златева. Ще се борим за Европа, която намалява неравенствата, изтъкна социалистката.

Успех за партията ще е евродепутатите да са повече от сегашните четирима. Георги Божинов смекчи тона към ръководството в името на изборите.

Той призова да се остави на страна всичко, което е противопоказно за успешния изборен резултат. Не трябва днес да се говори за кандидатурата на Сергей Станишев.

Депутатът Георги Гьоков посочи, че се търси под вола теле с евентуалния конфликт Станишев – Нинова. Пленумът ще определи листата, както и водача. Не сме партия като другите лидерът да определи водача на листата, стана ясно от думите на социалиста. Всеки член на БСП и човек с леви идеи има място в листата, по мнението му.

Нов икономически модел, социално измерение на Европейския съюз, еврокомисар по демографските въпроси – това са част от предложенията в предизборната платформа за евровота на БСП, която лидерът Корнелия Нинова нарече „Визия за Европа“.

Визията на БСП за Европа е от седем страници и се фокусира върху социалното измерение на ЕС и желанието на социалистите съюзът да е ориентиран към младите хора. За разрешаването на демографските проблеми социалистите искат да работи отделен еврокомисар.

БСП иска европейските институции да работят така, че националните държави да имат контрол по въпросите за миграционната политика. Социалистите се обявяват против Европа на две скорости и искат още тази година България да бъде напълно интегрирана в Шенген, т.е. да бъде приета не само по въздух и вода, но и по сухопътни граници.

Акценти във „Визия за България“ са обещания за реформа в здравеопазването на база на регионален принцип, прогресивно подоходно облагане и данъчни облекчения за млади семейства, увеличение на старите пенсии и на някои социални плащания, мерки срещу демографската криза, по-голямо държавно участие в икономиката, нормализиране на отношенията с Русия и др.

Визия за България днес трябва да стане предизборна платформа на партията за парламентарни и местни избори.

Очаква се ръководството на БСП да предложи и рамка, от която бъдещите евродепутати да не отстъпват.

Кои ще са кандидатите на левицата ще стане ясно в края на март.

Всички спрягани в общественото пространство имена към този момент са плод на медийни интерпретации. Точното подреждане на листата ще стане непосредствено преди старта на предизборната кампания. Нинова е решена да предложи силна листа, с която да гони спечелването на 6 евродепутатски места.

Завъртяха се имената на Сергей Станишев, Деница Златева, Кристиян Вигенин,  Елена Йончева, но нито едно от тях няма запазено място в евролистата.

Ще бъде обсъдена и подготовката за конгреса.

Конгресът ще бъде на 26 януари 2019 г. НДК и ще се проведе в НДК.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване