01/13/19 11:17
(http://regiona.bg/)

Благоевградчани почетоха революционера и поет Пейо Яворов!

На 13 януари  отбелязваме 141 години от рождението на поета Пейо Яворов  и 120 години от написването на стихотворението му „Арменци”.
По инициатива на граждани и преподаватели в ЮЗУ „Неофит Рилски“ бяха
положени цветя и венци днес пред бюст-паметника на революционера и поета, който е издигнат в Градската градина в Благоевград
Яворов е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век. Използва псевдоними като Джемо, И. Крачев, Отело, Пейчо.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. Истинското му име е Пейо Тотев Крачолов. Яворов е бил сътрудник и редактор на най-доброто литературно списание от онова време — „Мисъл“. През 1901 г. издава първата си стихосбирка „Стихотворения“, докато работи като библиотекар, а по-късно и като драматург на Народния театър. Символистичната поезия на Яворов, метафизична, пропита с дълбок скепсис и „прозрения“ за „вечните въпроси що никой век не разреши“, променя радикално българското литературно мислене и налага нов начин на писане. През 1910 г. излиза от печат антологичната книга на поета „Подир сенките на облаците“, чието второ издание от 1914 г. представя равносметка на поетически път, съпоставим само с този на Ботев, пише словото бг. Чувствителната душа на поета трудно привиква със суетата и нищетата на литературните и светските нрави в столицата. Лора Каравелова, дъщеря на държавника Петко Каравелов, с която се венчава през 1912 г., малко преди да замине за фронта в Кюстендил, е жената, чиято любов се оказва фатална за него.

Уникална любовна лирика:

На Лора

Душата ми е стон. Душата ми е зов.

Защото аз съм птица устрелена:

на смърт е моята душа ранена,

на смърт ранена от любов…

Душата ми е стон. Душата ми е зов.

Кажете ми що значат среща и разлъка?

И ето аз ви думам: има ад и мъка –

и в мъката любов!

Миражите са близо, – пътя е далек.

Учудено засмяна жизнерадост

на неведение и алчна младост,

на знойна плът и призрак лек…

Миражите са близо, – пътя е далек:

защото тя стои в сияние пред мене,

стои, ала не чуе, кой зове и стене, –

тя – плът и призрак лек!

 

Материалът Благоевградчани почетоха революционера и поет Пейо Яворов! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване