01/13/19 09:30
(http://pik.bg)

Вицепремиерът Екатерина Захариева за казуса с либийския танкер, пакета „Макрон”, Брекзит и Македония

Вицепремиерът Екатерина Захариева за казуса с либийския танкер, пакета „Макрон”, Брекзит и Македония

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия скандалите около казуса с либийския танкер, пакета „Макрон” и протестите на българските превозвачи в Брюксел, Брекзит, Македония и кога ще паднат визите за САЩ.

„НямА нищо, което министерството крие по казуса с либийския танкер – каттегорична бе тя. - От самото начало либийската страна с ноти е информирало българската по казуса и сме в течение на ситуацията. Веднага сме предприели действия и сме информирали всички инстанции. Работим интензивно. Имаше и либийски представител тук заради казуса. За нас това е гражданско-правен спор, който не трябва да влияе на двустранните отношения. И това трябва да е много ясно.

Появи се заповед в публичното пространство от капитана, ръководител на тяхното пристанище, за задържане на български кораби там. Попитахме изрично техният представител, който бе тук, доколко е вярно това. Той отрече.

Искаме и за нас е много важно този казус да се реши максимално бързо и да не повлияе на отношенията с либийската страна.

Имаме горчив привкус със задържаните сестри в Либия и тъкмо са започнали да се подобряват отношенията ни с Либия. Има роден бизнес, който изнася за Либия. Опитваме да изясним казуса и да помогнем за решаването му в кратки срокове. Понякога тихата дипломация е по-добра от ежедневните пресконференции и съобщения.

Този казус трябва да се реши в съда. Общата ни позиция с либийския представител, окйто бе тук, бе този казус да не повлияе на двустранните отношения и сме на път да го решим”.

Министър Захариева коментира и плана „Макрон”, който доведе до протест на родните превозвачи в Брюксел.

„Ненавиждам разделението на малки и големи – каза тя. - Пакета разделя по-скоро на стари и нови. Точно такъв пакет от мерки не помага такова разделение да бъде преодоляно. Остава този привкус на различия. За съжаление този пакет от законодателни мерки не помага за единение. Дори съм казала, че нарушава основни принципи, с които така се гордеем. Явно е, че нашият транспортен сектор е доста конкурентен и това пречи. Българската държава в никакъв случай не е изоставила превозвачите. Явно е, че много са интересите на големите компании в сектора и те правят всичко възможно да си ги защитят за сметки на останалите”.

Първият ни допломат говори и по въпроса за Брекзит.

„Едва ли някой би могъл да каже как ще се развият нещата с Брекзит – призна министър Захаршиева. - Тереза Мей все още не е сигурно дали ще получи вътрешно одобрение на това, което иска. До 24 - 25 януари трябва да е ясно. Най-доброто за всички страни, въпреки че няма нищо добро в Брекзит, е да има подреден Брекзит. Дано разумът да надделее. Великобритания напуска над 200 споразумения и тепърва трябва да изгражда тяхно законодателство, тъй като в момента то е общо. Над 80 000 българи, вероятно и малко повече, учат там. Трябва да имаме свободна търговия с тях. Те са сериозен търговски партньор. Има много туристи от Великобритания и е много важно те да пътуват и да идват тук. Автомобилният транспорт също трябва да е уреден. Това са все въпроси, които трябва да уредим около Брекзит”.

Екатерина Захариева каза и кога можгем да очакваме падането на американските визи.

„Американците имат много ясни и точни правила – заяви тя. - Повечето сме ги изпълнили. Остава най-важното  –  процентът на отказите да падне сериозно. Това е много важно. Трябва да засилим изискванията и документите да бъдат подготвени добре за да падне процента на откази”.

За отношенията с Македония външният ни министър заяви, че националният интерес на България е стабилна, сигурна, силна и предвидима съседка.

„Не трябва да се правят никакви компромиси с тези условия – каза Екатерина Захариева. - Важно е да имаш добри добросъседски отношения, да не отричаш общо историческо минало. Много ясно ще поставим тези условия на македонската страна”.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване