01/13/19 12:47
(transmedia.bg)

Неправилно хранене е причината България да е в първата четвъртина на Европа по смъртност

 

Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е бързото хранене, некачествените храни заради липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава.

Това казва д-р Райна Стоянова от клиниката по „Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика” в УМБАЛ „Царица Йоанна в ИСУЛ” . Специалистът коментира изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Според проучването, което обхваща данни от 1990 до 2016 година, 260 души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици.

Фактически без бившите съветски републики България се оказва страната с най-вредно хранене в ЕС. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

Д-р Райна Стоянова: „Лошото хранене води до т.нар. социално значими заболявания, които са такива, защото водят до инвалидизиране и по-висока смъртност на населението. Такива са захарният диабет тип 2, който е в следствие на наднорменото тегло, обездвижването, което също води до наднормено тегло и съответно до захарен диабет, който увеличава многократно сърдечно-съдовият риск. Сърдечно-съдовите инциденти са следствие на неправилното хранене, на повишения холестерол, на обездвижването. Стресът също оказва влияние върху здравето ни”, посочи докторът.

Според нея голяма част от българите все още не са разбрали, че храната е горивото на тялото и с каквото се храним, такива сме и ние. Повечето млади обаче се интересуват от това да са здрави, не пушат, живеят активно, интересуват се от храненето си.

„По-възрастното поколение страда от неправилното хранене поради ред причини и в немалка степен те са финансови. Хората си мислят по-скоро дали имат какво да ядат, а не какво да ядат”, коментира още д-р Райна Стоянова. Колкото по-малко кулинарно е обработена храната, толкова тя ще е по-полезна.

Единствената достъпна здравословна храна е тази от градината, която е в пъти по-добра от продаваната. Д-р Стоянова съвтева:

„Храната трябва да бъде балансирана. Трябва да се храним редовно, не трябва да пропускаме хранене.  Не трябва да ядем пържени и прекалено мазни храни. Да избягваме транс мазнините, изкуствените подсладители и добавки”, казва още д-р Стоянова и препоръча да купуваме естествени храни, а не пакетирани и препоръчва редовно да пием вода. Д-р Стоянова призова да не се храним бързо и на крак, а да се наслаждаваме на храната и да я сдъвкваме добре, както да се разхождаме и да мислим за себе си.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване