01/13/19 13:15
(http://terminal3.bg/)

Тръмп крие от съветниците си за какво говори с руския президент

Доналд Тръмп е положил изключителни усилия да прикрие разговорите си с руския президент Владимир Путин, съобщи Washington Post. Включително американският президент е взимал записките на преводача си и е заповядвал той да не обсъжда случилото се с администрацията, съобщава изданието позовавайки се на свои източници от изпълнителната власт.

В резултат понастоящем не съществува подробен запис – дори класифициран – на петте срещи на Тръмп с руския лидер за последните две години. Подобна празнина е повече от необичайна за което и да било президенство, какво остава за това, разследвано за връзки с Русия, пише американското издание.

След двустранната среща между Тръмп и Путин провела се време на G20 в Хамбург на 7 и 8 юли 2017 г. служители на Белия дом и Държавният департамент искат информация от преводача на президента, но той им съобщава, че му е забранено да предоставя такава. На срещата в Хамбург присъства и тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, но той също предоставя на администрацията оскъдна информация.

Подобен е развоят и на срещата в Хелзинки през 2018 г. На нея администрацията на Тръмп взима участие в първичните разговори между екипите на Кремъл и Белия дом, но след това  американският и руският президент остават на саме за повече от два часа. По време на двучасовите разговори те са единствено придружени от преводачите си.

Отново администрацията не получава обичайният подробен брифинг за разговорите – но американският преводач Марина Грос е забелязана да излиза с бележки от стаята, с които не е известно какво се случва и дали отново са иззети от американския президент.

По същия начин президентът на втория разговор с Путин в Хамбург по време на банкета на срещата на G20 присъства единствено руски преводач и държавният секретар Тилърсън. Тръмп също така провежда кратък разговор с руския президент по време на следващата среща на G20 в Буенос Айрес, декември 2018 г.

В отговор на Washington Post Тилърсън споделя, че е присъствал “изцяло” на двете срещи в Хамбург през 2017 г. между Тръмп и Путин, но отказва да обсъжда както тях, така и информацията, че на американския преводач е било забранено да обсъжда срещите и са му иззети записките.

Администрацията не успява да получи подробности и от самия Тилърсън. Единственото, което успяват да измъкнат от преводача е, че Путин е отрекъл каквато и намеса в американските избори и Тръмп е отговор “Вярвам ти.”

“Бяхне бясни, защото не получихме бриф.” споделя пред Washington Post бивш високопоставен служител на администрацията. “Само Бог знае какво са си говорили и какво са се разбрали.”

Поради липсата на запис от срещите на администрацията често ѝ се налагало да разчита на разузнавателни сведения от за реакцията на Кремъл от срещите.

Макар американският президент да не допуска никого и впоследствие да не споделя какво се е случило на срещите на живо с руския президент, то на телефонните разговори обичайно присъстват и други служители на Белия дом.

Срещата в Хамбург се случва няколко месеца след като американските медии излязоха със скандалната история, че Тръмп е разкрил строгокласифицирана информация за Близкия изток на руския външен министър Сергей Лавров по време на посещението на последния в Белия дом. На същата среща той нарича току-що уволнения директор на ФБР “лунатик”, с чието уволнение е “паднала голяма тежест” от Тръмп заради руското разследване.

Тези събития доведоха и до назначаването на специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва американския президент за връзки с Русия. От разследването рабрахме и, че президентът е бил компрометиран от Кремъл с Trump Tower Москва, мениджърът на кампанията му си е сътрудничил с руските служби, а последните са провели мащабна пропагандна и кибероперация в помощ на Доналд Тръмп.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване