01/17/19 06:55
(transmedia.bg)

Ципрас спечели вота на доверие с един глас

 

С подкрепата на 151 от 300 депутати гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели вот на доверие дни след като управляващата коалиция се разпадна и в навечерието на решаващо гласуване за договора за името на Македония.

В негова подкрепа гласуваха всички депутати от лявата партия „Сириза“ (145 души) и още шестима, включително представители на доскорошния му коалиционен партньор.

Правителството днес настояваше, че целта на процедурата не е кабинетът да остане на власт няколко месеца повече или по-малко. Според вицепремиера Янис Драгасакис резултатът от него трябваше да е път към „ново прогресивно мнозинство“, което ще изгради план за непосредственото бъдеще на Гърция.

Още преди вота, който се очакваше Ципрас да спечели с крехко мнозинство, партията му заговори за следващото изпитание – дали ще бъде събрано мнозинство от 151 гласа и за договора с Македония.

Според „Катимерини“ конституцията дава възможност договорът, който среща съпротивата и на доскорошния коалиционен партньор на Гърция – „Независими гърци“ – да се приеме и по друг начин. Основният закон на страната позволява гласуване на закони с подкрепата на поне половината присъстващи в залата, стига те да са поне 120 души (т.е. при кворум от 240 души подобен вот би бил валиден).

Ключ към успеха може да даде и центристката „Реката“, някои от чиито шестима депутати вече дадоха сигнал, че може и да подкрепят сделката за името.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване