01/18/19 10:46
(http://offnews.bg)

България остава непълна демокрация, №46 сме в света - между Панама и Аржентина

Близо 30 години след демократичните промени у нас, България остава непълна демокрация, показва Индексът на демокрацията за 2018 г. на The Economist Intelligence Unit. Страната ни се намира на 46-о място от общо 167 със среден резултат по 7.03. Непосредствено преди нас е Панама (№45), а 47-ото място делят Аржентина и Ямайка.

№1 в света е Норвегия (9.87). С нея страните с пълна демокрация са 20.

Последна, №167 е Северна Корея, показва 11-ото издание на Индекса, което обхваща почти цялото население на земята - 165 независими държави и две територии.

България

От петте изследвани показателя страната ни се представя най-добре в "Изборен процес и плурализъм" (9.17). На второ място е "Граждански свободи" (7.94), на трето - "Политическо участие" (7.22). На предпоследно място е "Функциониране на правителството" (6.43). Най-зле е положението у нас по показателя "Политическа култура" (4.38).

В регионалната статистика за Източна Европа сме №7, където първа е Естония (№23 в света), следвана от Чехия, Словения, Литва, Латвия, Словакия. Всички тези страни са определени като непълни демокрации, както и класираните след нас: Полша, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния.

Няма промяна в средната оценка на България спрямо 2017 г. Тя остава 7.03. Най-висока е оценката ни през 2015 г. - 7.14, по-добра е тя и през 2006 г. - 7.10.

Източна Европа

Източна Европа няма нито една пълна демокрация.

През 2018 г. средният индекс на демокрацията тук се подобрява незначително - от 5.40 през 2017 г. (най-ниското ниво, откакто той се измерва, т.е. от 2006 г.) на 5.42. Минималното подобрение се дължи на по-добрите показатели на страни като Армения, Естония и Македония, което компенсира резкия спад при Русия и Грузия. В 11 от 28-те държави се наблюдава застой. В 8 държави има влошаване, в 9 - подобрение, често от ниско ниво.

Нито една държава не променя категорията, в която е била (те са: пълна демокрация, непълна демокрация, хибриден режим, авторитаризъм). Нито една от страните в региона не е пълна демокрация. 12 са непълни демокрации (всички 11 страни членки на ЕС плюс Сърбия). 9 са хибридните режими (Западните Балкани без Сърбия, Украйна, Молдова, Армения, Грузия, Киргизстан). Останалите са авторитарни режими.

Тази картина показва, че въпреки малкия напредък през 2018 г. установяването на демокрацията в Източна Европа е проблематично и съпътствано от слаба политическа култура, трудности в отстояването на принципа за върховенство на закона, характерна е корупцията, някои страни отхвърлят либералните демократични ценности, вместо които се управлява със силна ръка, което отслабва основите на демокрацията.

Сред непълните демокрации подобрение има в Естония, Чехия, Литва и Латвия, докато при Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния има влошаване. Словакия запазва 44-ата си позиция, но сборът от показателите ѝ се свива от 7.16 на 7.10 заради намаляването на оценката за "Граждански свободи" след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина през февруари 2018 г. В Унгария политиката на министър-председателя Виктор Орбан е причината за спада. Румъния също има по-лоша оценка за "Граждански права" след въвеждането на няколко закона, които намаляват ефективността и независимостта на съдебната власт.

При хибридните режими в региона най-голям прогрес отбелязва Армения - до 4.79 от 4.11 през 2017 г., което я изкачва от 111-о до 103 място. Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина имат напредък, докато Молдова и Грузия - спад.

Светът

За първи път от три години насам глобалната оценка за демокрацията остава стабилна. Като цяло няма спад, но няма и подобрение.

Една държава - Коста Рика преминава от непълна в пълна демокрация. Никарагуа обаче от непълна демокрация се е превърнала в авторитарен режим.

При 42 държави има влошаване спрямо 2017 г., 48 регистрират увеличение на сбора точки по показателите. Но в процентно отношение по-малко хора от световното население живеят в някаква форма на демокрация (47.7% при 49.3% през 2017 г.). Много малко от тях (4.5%) живеят в пълна демокрация. Над 1/3 от населението е под авторитарно управление, като най-големият дял тук е за Китай.

Държавите с пълна демокрация са 20, с непълна - 55 (43.2%), с хибриден режим - 39 (16.7%), с авторитарен режим - 53 (35.6%).

Продължава на стр. 2


От стр. 1

Пълните демокрации са:

1. Новегия (със средна оценка 9.87)

2. Исландия (9.58)

3. Швеция (9.39)

4. Нова Зеландия (9.26)

5. Дания (9.22)

6. Канада (9.15)

6. Ирландия (9.15)

8. Финландия (9.14)

9. Австралия (9.09)

10. Швейцария (9.03)

11. Холандия

12. Люксембург

13. Германия

14. Великобритания

15. Уругвай

16. Австрия

17. Мавритания

18. Малта

19. Испания

20. Коста Рика

През 2018 г. само една от петте категории в Индекса на демокрацията регистрира подобрение: "Политическо участие". Глобалната оценка за "Изборен процес и плурализъм" остава непроменена през 2018 г. след години спад. Във всяка друга категория има видимо влошаване.

Разочарованието от прилагането на демокрацията е най-видимо в категорията "Функциониране на правителството". Там оценката е най-ниската от всички пет категории в Индекса на демокрацията с оставащи ниски оценки за прозрачност, отчетност и корупция. Във всички тези области на световната карта има малък или никакъв напредък както през 2018 г., така и от създаването на Индекса. По въпроса с най-лош резултат при функционирането на правителството за целия индекс - за доверието в политическите партии, оценката продължава да пада през 2018 г.

Разочарованието от традиционните политически партии и способността им да се справят с очевидни слабости в прилагането на демокрацията подкопава доверието в демократичните ценности. През 2018 г. оценката за разбирането на демокрацията има най-голям спад от 2010 г. насам.

В същото време, спазването на гражданските права, които са в основата на демократичните ценности, продължава да ерозира. Както и през 2017 г., свободата на словото е все по-ограничавана. През последното десетилетие това е областта с най-голям спад - свободата на изразяване, свободният печат и свободните електронни медии.

Тази тенденция продължава и през 2018 г. и се допълва от обезпокоителната тенденция за използване на изтезания от държавите, чиито ръководства същевременно смятат, че човешките права са добре защитени.

Победители и губещи

Въпреки че на върха и в дъното на Индекса няма промени, вътре има такива и те са значителни. Две страни се сриват в класацията през 2018 година и те са от Латинска Америка: Никарагуа и Венецуела. И двете падат със 17 места, което води до преминаването от хибриден режим в авторитарен в Никарагуа. Венецуела, която и досега е определяна като авторитарен режим, потъва още повече към дъното на класацията.

Очевидно влошаване има и в Европа. Италия слиза с 12 места, Турция - с 10, Русия - с 9 места. Очевиден е прогресът обаче в Армения, Македония, Еквадор, Хаити и Тунис.

Региони

На ниво региони Азия отбелязва най-голям прогрес, тръгвайки от ниска позиция.

В Латинска Америка пък се завърна популизмът, показаха резултатите от изборите в Мексико и Бразилия.

Демокрацията в Европа продължава да е поставена под изпитание. Спад има в Италия, Русия и Турция, които също са поставени в европейската група от Индекса.

Северна Америка има най-високият регионален индекс - 8.56, както и през 2017 г. Въпреки това има влошаване при САЩ от 7.98 на 7.96. Канада се представя по-добре - оценката ѝ остава 9.15.

Вторият най-висок регионален индекс е на Западна Европа (8.35), но оценката ѝ спада за трета поредна година. Само три западноевропейски държави подобряват представянето си: Финландия, Германия и Малта. При Италия и Австрия има понижение.

Италия слиза от 21-во на 33-то място в резултат на дълбокото разочарование от политическите институции, включително парламентът и политическите партии, довело до подкрепата на управлението със силна ръка, на "силния човек", който заобикаля политическите институции и отслабва политическата култура, се казва в анализа. Кулминацията на това разочарование доведе антисистемното правителство на власт, което включва и антиимигрантската крайнодясна Лига.

Сред демокрациите в Източна Азия най-големият прогрес е при Япония. Той е резултат на увеличеното участие на жените и младежите в управлението.

Близкият Изток и Северна Африка са най-зле представилите се региони в Индекса на демокрацията. Израел и Тунис са единствените демокрации тук, макар и непълни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване