01/18/19 06:34
(http://radiomilena.com/)

Православната църква почита паметта на Свети Атанасий

sv-atanasiПравославната църква почита днес паметта на Свети Атанасий Велики – един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската вяра.

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Получил добро образование. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години

Българите наричат Атанасовден “сред зима”, тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: “Иди си, зимо, идвай лято!”

Според народните поверия на Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз и най-вече свинско с бамя.

Честит имен ден на Атанас, Атанаскa, Tанас, Наско, Hасo, Hася и техните производни!

Публикувана на 01/18/19 06:34 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PWYgp11qnJQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване