01/23/19 13:49
(http://www.clubz.bg/)

Ако отложим "Брекзит", не решаваме нищо, казва Мей

Британската министър-председателка Тереза Мей каза в парламента в сряда, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни процедури, не решават ключовия въпрос затова как ще бъде осъществен Брекзит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Това, което виждаме, са предложения за поправки, които имат за цел да създадат ситуация за удължаване на срока на процедурата по член 50 (от Лисабонския договор за ЕС), но то не решава проблема, винаги ще дойде момент за решение. А решението си остава същото: (напускане) без споразумение, със споразумение, или без Брекзит изобщо", каза тя. 

ЕС не може да предоговори споразумението за предпазния механизъм за границата в Ирландия, заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс. 

"Ние ще подкрепим Ирландия. . . (Предпазният механизъм) е "червена линия", по която не можем да преговаряме с британското правителство", каза Тимерманс на събитие в полския град Краков.

Утре главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде приет в Берлин от германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи заместник-говорителят на федералното правителство Мартина Фиц, цитирана от ТАСС. 

Говорейки за неяснотата около Брекзит, тя напомни, че Брюксел и Германия в частност очакват от Лондон "конкретни предложения". "Топката е в полето на британците", каза Фиц, но не отговори на въпроса дали Германия би се съгласила за отлагане на срока за Брекзит при сегашните условия. Според нея ЕС може да действа "само на основата на запитване" от страна на Лондон. 
Долната камара на британския парламент отхвърли на 15 януари проекта за споразумение с ЕС за условията на напускането, одобрен от Лондон и Брюксел през ноември м. г. след година и половина преговори. Самият Брекзит е планиран за 29 март, след което, според плана, трябва да започне преходният период, който ще продължи до края на 2020 г. 

 

Барние: "Брекзит" без сделка ще затрудни преговорите за бъдещите отношения

 

Европейският съюз никога не е предпочитал Великобритания да се оттегли от Общността без споразумение. Това заяви главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние пред Европейския икономически и социален съвет в сряда, цитиран от БТА.
По неговите думи, ако Великобритания напусне без договорени правила, това ще урони доверието, необходимо за преговорите по бъдещите отношения с ЕС. Барние отбеляза, че от днешна гледна точка напускане без споразумение не е изключено. Той предупреди, че ако Великобритания излезе от ЕС, без да прилага постигнатото споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница.
Барние посочи, че ЕС досега е договорил петдесетина търговски споразумения, като с тяхното сключване чуждата страна и Общността са се сближавали. Той отбеляза, че при договарянето на бъдещите търговски отношения с Лондон за пръв път ще става дума за раздалечаване. По неговите думи, провалите на търговските преговори досега са водили до запазване на съществуващото положение, докато в случая с Великобритания ще се наблюдава влошаване.
Главният европейски преговарящ поясни, че ако Лондон отстъпи "в следващите часове и дни" от т. нар. червени линии в преговорите с ЕС, има пространство за напредък, който да бъде отразен в политическото изявление, придружаващо постигнатото споразумение за раздялата. Времето за постигането на успех не е много. Британската страна има малко време, за да приключи с обсъжданията, обобщи Барние.
Колкото и да съжаляваме, че Великобритания напуска, тя остава приятелска, съседна, съюзническа държава в икономически и културен план, каза той. Барние призова ЕС да запази постигнатото единство в преговорите с Лондон и да го използва за съграждане. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване