01/23/19 12:07
(http://budnavarna.bg/)

Варна е търсен град за живеене и заради социалната си политика

Снимка: Будна Варна

Варна става все по-привлекателен град за живеене и заради добрата си социална политика. Това съобщи д-р Лидия Маринова, председател на постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет. Поводът бе пресконференция, на която бе оповестено откриването на нова услуга за хора с тежки множествени увреждания.

Специализираният център се изгражда с европари на стойност 1 млн. лв., след като общината подписа договор с Министерството на труда и социалната политика. Той ще се помещава в жилищна сграда с отделен вход в район „Аспарухово“. Ще бъде основно ремонтиран и обзаведен спрямо нуждите на потребителите. Ще има и отделно помещение за хора с увреждания, които 14 дни в годината ще имат възможност да живеят там. Общо 90 ще са ползвателите на центъра. За тях ще се грижи екип от 23-ма специалисти.

Комплексните интегрирани услуги ще започнат да се предоставят от 1 март 2020 година. За потребителите ще бъде осигурена  дневна и почасова грижа, консултиране, информиране и подкрепа, осигуряване на терапевтична помощ и рехабилитация, включително и на семействата на хората с увреждания.

Подобни центрове ще има в още 4 градове в страната. Целта е да се осигури качествена грижа и да бъде одобрен иновативен модел на социална услуга.

След изтичането на срока на договора общината има намерение да продължи социалната услуга чрез държавно делегирана дейност.

По последни данни хората с намалена трудоспособност във Варна са 22  600.

Източник: chernomore.bg

Материалът Варна е търсен град за живеене и заради социалната си политика е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване