01/23/19 12:16
(transmedia.bg)

Елена Йончева е била ОПГ без трети човек

Специализираната прокуратура очевидно е работила по добре познатия вече от работата й сценарий за организирана престъпна група и при разследването си срещу депутата от БСП и журналист Елена Йончева.

„Деянието („прането на пари“ – бел. ред.) е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай“, се казва в специално съобщение на прокуратурата по случая.

Според определението на чл. 93, т. 20 НК ОПГ е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години.

Вместо ОПГ обаче прокуратурата е повдигнала обвинение на Йончева и на второ лице като неин помагач. Причината за това може да е в недостатъка от трето лице, пред който се е изправила прокуратурата. Детайлите около разследването са следствена тайна, разбира се.

„На 22.01.2019 г. Специализираната прокуратура привлече като обвиняема Елена Йончева – народен представител в 44- то Народно събрание за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода 13.06.2012 г. до 06.11.2014 г. в съучастие с още едно лице – Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач“, се казва в съобщение на държавното обвинение.

Според него в инкриминирания период от време Йончева в качеството си на длъжностно лице – управител на „Офроуд“ ООД, е получила по открити в „КТБ“ АД две банкови сметки сумата от  333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление – длъжностно присвояване.

Обвинението към Йончева се базира на няколко факта. За начало като едноличен собственик на капитала на „Авторска телевизия“  Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид /дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови/ в дружеството „Офроуд“ ООД.

„Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на „Офроуд“ ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 лева, които да бъдат отнесени във фонд „Резервен“. На основание чл. 134 и сл. от Търговския закон, „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ в Търговския регистър да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5%.

Според приетия дружествен договор на учредително събрание на съдружниците на дружеството за управител на „Офроуд“ е избрана Елена Йончева. В това си качество тя е сключила с КТБ Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“.

На 13 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. от сметката на „Далий трейдинг лимитид“ по две сметки на „Офроуд“ са получени парични средства в общ размер 333 000 евро с левова равностойност 645 423.90 лева като на първата дата са получени 161 100.00 евро в левова равностойност 315 084,21 лева, предназначени за фонд „Резервен“ на дружеството, а на втората дата – сумата от 171 900.00 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от „Далий трейдинг лимитид“ на „Офроуд“ и е установено, че това са средства, собственост на КТБ, които са присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от КТБ  в полза на 5 фактически контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и „Далии Трейдинг Лимитед“.

В периода от 13 юни 2012 г. до 06 ноември 2014 г. Елена Йончева, която единствена е имала право да се разпорежда с банковите сметки на „Офроуд“ООД, е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване