01/23/19 13:58
(transmedia.bg)

Елена Йончева остава на свобода срещу 20 000 лева гаранция

 

Депутатката от БСП Елена Йончева остава на свобода срещу „парична гаранция“ от 20 000 лева, след като бе обвинена от Специализираната прокуратура в пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), пише правният сайт „Лекс“.

За повдигнатото обвинение съобщиха първо от БСП и го обявиха за абсурд и репресия от страна на управляващите от ГЕРБ. Днес от прокуратурата официално огласиха, че Йончева е обвинена за изпирането на 333 000 евро от КТБ, за което Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 г. затвор.

Според държавното обвинение Йончева е имала и помагач в престъпната дейност, който също е обвинен, но името му не се споменава.

 

Както „Трансмедия“ писа,  изпирането на парите е свързано с офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. През април 2012 г. Йончева, като едноличен собственик на „Авторска телевизия“, решила да учреди съвместно с офшорната компания фирмата „Офроуд“ ООД. В това дружество, на което Йончева станала и управител, офшорката превела на два пъти общо 333 000 евро.

От прокуратурата твърдят, че са установили, че тези пари са на КТБ и са били присвоени от три длъжностни лица от банката, на които предстои повдигане на обвинения. Сумите били преведени в полза на 5 фирми, контролирани от Цветан Василев, като една от тях била офшорката „Далии Трейдинг Лимитед“.

От държавното обвинение подчертават, че всеки месец Йончева е теглила в брой и заплатата си като управител на „Офроуд“ ООД, която сама си определила на 12 720 лева. Тя единствена можела да се разпорежда с банковите сметки на фирмата, с които купувала аудио и видеотехника.

„Събраните доказателства са обосновали извод, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване“, казаха днес от прокуратурата, като допълниха, че престъплението е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група.

„Обвинението, че работейки за Тв7 в периода 2012-2014 г. съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми са преведени през банка КТБ в периода, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейния срив. Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат“, каза днес Йончева. Според прокуратурата обаче  тя не е работила в ТВ7, а е продавала филмите си на телевизията.

От държавното обвинение обясниха още, че от 11 януари са опитвали безуспешно да призоват Йончева на известните нейни адреси, но открили само майка ѝ, която не знаела къде живее дъщеря ѝ. След обаждане по телефона обаче се свързали с депутатката.

Снимка: БГНЕС

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване