01/23/19 09:55
(transmedia.bg)

Конгресът на САЩ прие закон, забраняващ на Тръмп да напуска НАТО

 

Камарата на представителите на САЩ прие късно във вторник Закон в подкрепа на НАТО, с който забранява на президента Доналд Тръмп да използва федерални средства за действия, целящи оттеглянето на страната от алианса.

В защита на американското членство в 70-годишния съюз гласуваха 357 конгресмени, 22 се обявиха против, а общо 54 не гласуваха (26 демократи и 28 републиканци).

Освен че потвърждава властта на Конгреса над федералния бюджет, законът още веднъж подкрепя атлантическия съюз и най-важния Член 5 от Вашингтонския договор, гарантиращ взаимна защита на страните членки. Подкрепя се приемането на Черна гора, „солидното“ финансиране на Инициативата за европейска отбрана и целта всяка държава да заделя поне 2% от БВП за отбрана към 2024 г.

„В някакъв смисъл е безумие, че трябва да предприемем всичко това. Но аз сериозно се отнасям към президента на Съединените щати, а той не крие презрението си към алианса и готовността си да разгледа напускането му“, заяви конгресменът Том Малиновски, бивш помощник държавен секретар на САЩ. „Този закон дава да се разбере, че Конгресът на САЩ продължава да вярва в мисията на НАТО и ще предотврати всякакви недалновидни усилия“ за едностранното му напускане, добави Станли Хойер, лидер на мнозинството на демократите в Камарата на представителите.

Тръмп изпраща противоречиви сигнали за позицията си за НАТО. След като при първото си посещение в централата на алианса той не подкрепи публично Член 5 и поставяше под въпрос членството при незадоволителни за него разходи от другите страни, миналата седмица каза: „100% ще бъдем с НАТО, но, както заявих на другите страни, трябва да отделите повече“.

Законът, одобрен от конгресмените, е внесен от няколко демократи, сред които и Елиът Енджъл, председател на комисията по външна политика. „Трябва да осъзнаем, че НАТО не е само заради трансатлантическите отношения. Не можем да се фокусираме единствено върху това кой колко плаща и какво получава. Членството в НАТО не е като това в голф клуб“, каза Панета. Енджъл напомни, че разцепването на алианса е една от основните цели на руския президент Владимир Путин „и поради това е толкова разочароващо и тревожно да видим САЩ да изпращат объркващи сигнали за този съюз или да се отнасят към него като към бреме“.

Сред вносителите има и четирима републиканци, които заявиха, че НАТО се радва в Камарата на представителите на силна подкрепа от двете основни партии в страната.

Вотът се състоя няколко часа след като Уес Мичъл, основният американски дипломат за отношенията с Европа, обяви, че напуска поста си в средата на февруари по лични причини.

„Той бе единствената контратежест (на Белия дом), останала след оттеглянето на бившите генерали Джим Матис (министър на отбраната), Х. Р. Макмастър (съветник по въпросите на националната сигурност) и Джон Кели (началник на администрацията на Белия дом), както и на Ники Хейли като постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН“, коментира Малиновски, един от вносителите на Закона в подкрепа на НАТО.

„Всички те си отидоха, а ние сме единствените останали и е важно и спешно Конгресът да изпълни конституционната си роля и да предприеме това действие“, добави бившият дипломат и настоящ член на комисията по външна политика на камарата. „Често е казвано, че конституцията е боен зов, и ние заявяваме, че не напускаме НАТО без битка.“

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване