01/23/19 16:03
(http://www.clubz.bg/)

НАТО няма да приеме руска сфера на влияние

„Никога няма да приемем големи държави като Русия да се опитват да създадат някакви сфери на влияние, където имат правото да решават какво могат и какво не могат техните съседи.“

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в Брюксел с грузинската президентка Саломе Зурабишвили.

„Това е въпрос на спазване и уважаване на суверенитета на Грузия и суверенното и демократично решение, когато тя се стреми да  влезе в НАТО“, допълни той.

Според него бившата съветска република има пълното право да влезе в Северноатлантическия пакт. Това решават тя и останалите 29 членки на алианса.

„Да, това ще се случи. И никой няма правото нито да се меси, нито да налага ветона този процес“, каза генералният секретар.

Грузия има правото да избира собствения си път. Това е основополагащият принцип на НАТО.

Столтенберг допълни, че НАТО изцяло подкрепя целостта на Грузия в международно признатите граници. Той повтори призива към Русия да се изтегли от отцепените с нейна помощ Абхазия и Южна Осетия, които Западът не признава.

Саломе Зурабишили изтъкна, че Грузия е решена да се присъедини към НАТО. Такава е волята на страната и на народа, като това дори вече е записано в грузинската конституция.

„Знаем, че ще се наложи да изчакаме, вероятно и малко по-дълго", добави тя.

Публикувана на 01/23/19 16:03 http://clubz.bg/78620-nato_nqma_da_prieme_ruska_sfera_na_vliqnie

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване