01/23/19 08:54
(http://www.clubz.bg/)

Откриха опасни вещества в пелени във Франция

Токсични вещества, включително глифозат, са открити в бебешки пелени във Франция. Това сочи изследване, публикувано днес от френската агенция за околната среда АНСЕС (ANSES), информира Ройтерс.
След проучвания на пелените за еднократна употреба и как те се използват, контролиращата служба е установила доказателства за няколко химични вещества с опасно високи равнища на съдържание, посочи агенцията.
Според проучването сред веществата са бутилфенил метилпропионал, използван в козметиката, някои ароматични хидрокарбонати и глифозат, използван в борбата с вредителите в селското стопанство. Всички те представляват потенциална опасност.

Френското правителство посочи, че производителите и търговците трябва да гарантират, че вредните вещества са премахнати от пелените за еднократна употреба.
Призовахме производителите и търговците да вземат мерки през следващите 15 дни за премахване на тези вещества от бебешките пелени за еднократна употреба, се посочва в съобщение на министерствата на здравеопазването, околната среда и финансите.

Глифозатът се очаква да бъде спрян от употреба във Франция до три години, макар че се прави изключение от забраната в случаите, при които няма достатъчно надеждни алтернативи на пестицида в земеделието, съобщава БТА.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване