01/23/19 12:10
(http://regiona.bg/)

Съдебна битка! Директорката на Седмо СУ в Благоевград осъди за клевета родител

Директорката на Седмо СУ “Кузман Шапкарев” Лилия Стоянова спечели в Районен съд делото за клевета срещу родител на ученичка. Благоевградският бизнесмен Атанас Божинов бе глобен с 2000 лв. и осъден да плати 2500 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

До съдебната зала се стигна след конфликтна ситуация на 23 февруари 2017 г., когато майката на третокласничка поискала да я придружи до класната стая заради тежка раница, но охраната не позволила заради пропускателния режим. Това породило недоволството на майката, малко след това пристигнал и бащата, който бил информиран по телефона за ситуацията. Стигнало се до намесата на директорката, която обяснила на родителите, че с оглед спокойствието и сигурността на децата е въведен пропускателен режим и не може да се влиза в класните стаи.

Бащата Атанас Божинов попитал защо класът на дъщеря му е преместен в друга стая. Директорката пояснила, че е направено ново разпределение, като в класните стаи учат ученици с редовни часове, а някои групи се помещават в центъра за целодневна организация на обучение, където има 5 зали. Двамата родители продължили да настояват децата да бъдат преместени в бившата си стая, но директорката заявила, че това са условията в училището и ако не са доволни, да си потърсят друго. Последвала размяна на реплики, което довело до покачване на напрежението. Майката казала, че децата учат в кухнята, директорката отговорила, че това е скъп проект за 240 000 лв. и не бива да се проявява неуважение. В този момент бащата попитал: “Я да видим сега колко си откраднала от проекта!”, след което размахал пръст и добавил: “Ще я видим ние тая работа, ти ще си отидеш, ние ще останем”, и си тръгнал.

На другия ден сутринта в училището пристигнала старши инспекторът от РУО Марянска, за да направи проверка на пропускателния режим. На входа чакали родители, сред които и Ат. Божинов, който се обърнал към Л. Стоянова и пред всички казал: “Хайде, госпожо, влезте и покажете какво сте направили за 200 000 лв., направете си реклама”. Директорката отговорила, че не е извършила нищо нередно, а само е гледала интересите на училището. След случката тя се почувствала зле, получила главоболие и вдигнала кръвно,пишеструмабг.

4 месеца след конфликтната ситуация в училището били направени проверки от 6 министерства и от община Благоевград, при които не са установени нарушения.
Лилия Стоянова реши да защити професионалния си авторитет и накърнено достойнство в съда и заведе частно наказателно дело за клевета срещу Атанас Божинов, като претендираше за обезщетение от 5000 лв. за причинените неимуществени вреди. След преценка на доказателствата районният съдия Мирослава Йорданова призна родителя Атанас Божинов за виновен и му наложи административно наказание 2000 лв. глоба, както и да плати 2500 лв. обезщетение за душевните болки и страдания на директорката. Той ще трябва да покрие и направените съдебни разноски за експертизи и адвокатски хонорар, с което сметката му към Темида на този етап възлиза на 6000 лв.

“Парите не ме интересуват. Делото, което заведох, не е мое, а на целия училищен колектив. Това беше кауза, която продължи близо 2 години. Ние бяхме подложени на груба преса и работихме в нечовешки стрес, но в името на доброто и истината издържахме. Съжалявам, че времето, което аз и моите колеги загубихме в негативни емоции, можехме да дадем на децата. Това училище го гледам като мое дете, 24 години съм оставила от живота си и милея за него. Жал ми е за Атанас Божинов, който е баща на три деца. Той беше употребен, но всеки прави своя избор. Удовлетворена съм, че в съда чух “виновен”, коментира директорката Лилия Стоянова.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Материалът Съдебна битка! Директорката на Седмо СУ в Благоевград осъди за клевета родител е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване