01/23/19 11:19
(http://www.clubz.bg/)

Търговският регистър - обект от националната сигурност. За да не гърми

Търговският регистър става обект за националната сигурност. За да не се повтаря сценарият от миналото лято, когато "изгърмя".

Това се разбира от решение на Министерския съвет, прието на днешното му заседание. С него правителството включва Агенцията по вписванията, която поддържа Търговския регистър, в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. А формано описаният мотив е:

"Гарантирането на нормалното функциониране на агенцията налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. Промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г."

Миналия август бе критичен за бизнеса, след като се оказа, че ТР е "изгърмял" и не работи в продължение на 20 дни. Заради срива бе отстранена шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. 

Проблемите бяха предизвикани от поддръжката на системите, която от 2012 г. се извършваше от "Лирекс БГ". Договорите обаче бяха засекретени от съображения за националната сигурност. Напрежение създаде и мълчанието на Даскалова, която реши да даде пресконференция чак на петия ден след аварията. Тогава тя увери, че няма загубена информация.

Скандал с регистъра имаше и в края на миналата година, когато стана ясно, че в Агенцията са били раздадени солидни бонуси, в т.ч. за времето в което Търговският регистър не работеше. Бонусите бяха по перото "за добре свършена работа". Те бяха на обща стойност над половин милион лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване