01/23/19 12:03
(transmedia.bg)

ЦЕРН изгражда много по-голям адронен колайдер с обиколка 100 км

 

Европейската организация за ядрени изследвания (по-известна като ЦЕРН) планира изграждането на най-големия ускорител на частици в света. За целта ще е нужно изграждането на огромен тунел и Илон Мъск иска да го построи, съобщава BusinessInsider.

В момента Големият адронен колайдер е, очаквано, най-големият ускорител, като неговият тунел е кръг с обиколка 27 км. Бъдещият колайдер ще е много по-голям, като ЦЕРН иска тунелът да е кръг с обиколка 100 км.

Мъск обяви, че директорът на научната институция вече се е свързал с него дали компанията Boring Co може да построи тунела. Мъск казва, че това е възможно и „вероятно ще спести няколко милиарда евро“. Говорител на ЦЕРН потвърждава, че такъв разговор е имало още през юли миналата година.

Засега не е избран окончателен изпълнител на проекта. ЦЕРН коментира, че разглежда нови и ефикасни технологии, които може да се използват и да намалят разходите. Проектът е в дългосрочно бъдеще, като ЦЕРН иска новият ускорител да продължи работата на Големия адронен колайдер. Той е предвиден да работи поне до периода 2035-2040 г. ЦЕРН очаква да вземе окончателно решение в рамките на следващите няколко години, за да може да има достатъчно време строителството на новия ускорител да приключи навреме.

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider – FCC). Проектът за него се разработва от 2014 г., като след още две години трябва да се начертае и стратегията за развитие след края на работата на Големия адронен колайдер.

ЦЕРН изчислява, че изграждането на проекта ще струва около 9 млрд. евро, като 5 млрд. евро от тях ще са за тунела. Колайдерът ще може да работи 15-20 години, като може да започне от 2040 г. ЦЕРН изчислява, че да се използва сегашният тунел на Големия адроден колайдер, за да се махне стария ускорител и да се сложи нов, ще са нужни 15 млрд. евро и над 15 години техническо време. Затова се предпочита изграждането на изцяло нов ускорител, който ще е 4 пъти по-голям и много по-евтин.

Изграждането на Големия ускорител на частици започна през 2001 г. и беше открит 7 години по-късно. Над 100 български учени и досега работят по експериментите с елементарни частици, които са се образували в първите мигове след раждането на Вселената.

Новият колайдер ще даде нови възможности за изследване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса защо Вселената продължава да се разширява.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване