01/23/19 10:59
(transmedia.bg)

Явор Божанков: ГЕРБ се притесняват от честен вот

Явор Божанков е роден на 11 февруари 1990 г. в Горна Оряховица. Той е юрист и депутат в 44-ото Народно събрание от „БСП за България“. Член е на Комисията по правни въпроси и на Комисията по околната среда и водитe. „Студия Трансмедия“ го потърси за интервю във връзка с негова позиция по промените в изборното законодателство.

 

– Г-н Божанков, реагирахте остро срещу предлагани от ДПС промени в Изборния кодекс. Кои са те и защо са неприемливи според Вас?

– От БСП не сме съгласни с предложния, които на практика ще отменят правото да гласуваме за личности. Според предложенията, за да се зачитат преференциите за европейски избори например, кандидатът трябва да е получил преференции, равни поне на националната квота. Ако звучи неразбираемо, говорим за около 150 000 хиляди преференциални гласа. Под този непостижим праг преференциите просто няма да се зачитат. За избор на народни представители в област като Велико Търново това биха били около 15 000 преференции. В прав текст – има риск от отмяна на преференциалния вот въпреки ясно изразената воля на българите да гласуват за личности и мажоритарно.

 – БСП предлага машинно гласуване, което да се въведе повсеместно. Защо не се приема тази идея?

– Ние не предлагаме въвеждане. То вече е задължително според закона, приет през 2014. Досега имаше достатъчно време да бъде изпълнен и на следващите избори хартията да остане в историята. Машините ще решат напълно проблема с невалидните бюлетини, които са над 5% в момента. Още при гласуването на бюджета, управляващите не предвидиха средства за машинно гласуване. ГЕРБ се притесняват от честен вот и моите съмнения са, че съзнателно провалят машинното гласуване.

 – Какви други промени според Вас ще са добри за избирателната ни система?

– Въвеждане на регистър на избирателя. Избирателните списъци да се правят на база този регистър, а не на база списъците на ГРАО. Трябва да сложим край на тезата, че “мъртви души“ определят настоящето ни. Преди референдума за АЕЦ „Белене“ Националният статистически институт и Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ се разминават в данните за броя на населението в България на 18 и повече навършени години с близо милион души. Това няма нужда от коментар, а от незабавно решение. Точно това предлагаме ние.

Практиката показва, че много съмнения за злоупотреби има при броенето на гласовете. В тази връзка предлагаме промени в протоколите. В момента има 2 оригинални протокола. Предлагаме да има един оригинал и повече чернови. Сегашната система дава възможност за злоупотреби. Възможно е в началото на деня двата да се подпишат още празни. Постоянно валят сигнали за поправяне, задраскване и пр. Това трябва да се промени.

 – Какво най-силно компрометира изборните резултати?

– Доверието в изборната система е ключово за доверието в целия политически процес. Ако гражданите не са убедени, че изборите са честни, прозрачни и че вотът им е гарантиран, после логично не вярват на своите управници. Предложенията, които направихме, са точно в посока на най-компрометиращите моменти от изборното законодателство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване