09/04/17 17:50
(http://sporta.bg/)

Коментар: ПСЖ печели, Реал печели, Мбапе губи

Началото на лятото бе горещо за Реал (Мадрид). Телефоните в офисите на „кралския клуб“ прегряваха от обаждания от Ривиерата, а Флорентино Перес потриваше ръце. Президентът щеше да спечели още почитатели, водейки в отбора най-големия млад талант в световния футбол – Килиан Мбапе. Сделката бе готова – 160 милиона евро в касата на Монако и усмивка по лицето на френската звезда, която винаги е мечтала да грее на „Сантиаго Бернабеу“ с фланелката на любимия отбор – Реал (Мадрид). Флорентино летя до Лос Анджелис, за да се срещне с бащата на Мбапе – Вилфред, и да приключи формалностите. Но тогава палачинката се обърна.

18-годишният Килиан шокира футболния свят, обявявайки, че е избрал ПСЖ. След месеци на преговори, дилеми и главоболия той пренебрегна отбора, който е в сърцето му от ранна възраст. Тимът, в който дори кара проби като 15-годишен. Отборът, който би го направил най-големия футболист на планетата. Мбапе отказа да се качи на върха на света още на 18 години. Но какво може да накара едно младо момче, което е облепило стаята си в плакати на Кристиано Роналдо, да пропусне възможност, за която мечтае и най-плахото дете, бутащо коженото кълбо по зеления килим?

Отговорът на Килиан: редовното място в стартовия състав. Скритите помисли: тлъстата пачка на Насер ал-Хелаифи и шанса да играе с Неймар.

Вярно е, че всеки сам прави избора си и не може да бъде съден. Но в днешния луд свят дори едно току-що излизащо от пубертета момче осъзна, че 14 милиона са много повече от 7. И посегна към по-голямата цифра напук на мечтите си. Всички се питаме какви биха били разликите в развитието на Мбапе като футболист на ПСЖ и като играч на „кралския клуб“.

Треньорът

Зинедин Зидан е в бранша от по-малко от две години, а вече е считан за един от най-добрите мениджъри на новото време. Брилянтен като играч, той пренесе своята аура на треньорската скамейка и написа история – донесе Шампионската лига в Мадрид две години поред. Килиан с лека ръка профука възможността да бъде трениран от велик футболист и треньор. Още повече, че е негов сънародник.

По принцип, един от основните фактори, които придвижват даден играч в нов отбор, е наставникът. Неговото реноме и работата му гарантират твоето бъдеще като професионалист. Неговата класа постепенно се влива в теб и това носи развитието в играта ти. В никакъв случай треньорът на ПСЖ Унай Емери не е слаб наставник. Напротив, няма как мениджър, спечелил 3 години подред Лига Европа със Севиля, да бъде наричан посредствен. Испанецът определено ще развие таланта на Мбапе и ще отключи потенциала му. Но Зидан несъмнено щеше да го стори по-добре. Зизу може да те привика и да ти каже: „Виж, аз правех същото като теб на терена. Но грешиш тук и тук. Ще ти кажа как да си по-добър“. А и френският специалист е известен с налагането на млади футболисти и това му се отдава доста добре. Да не забравяме, че французинът е големият откривател на звездата Марко Асенсио, която започва да грее на „Бернабеу“. А този сезон Зидан започва да налага Себайос, Ковачич, Маркос Йоренте, Вайехо, Тео Ернандес и Борха Майорал. Мбапе можеше да е сред тези футболисти.

Индивидуални и клубни успехи

Да направиш скок от Монако в ПСЖ говори за класата ти, но не е нещо велико. Мнозина са успявали да го постигнат. Но да получиш такъв дар, че на 18 години Реал (Мадрид) да ти се моли да сложиш бялата фланелка – е, тази възможност не е за пропускане. Килиан Мбапе щеше да полети в космоса с такъв трансфер. Не само защото отива в отбор, който всяка година се бори за Шампионската лига и за титлата в Примера, а понеже на „Бернабеу“ е каймакът на футбола – най-високото ниво. А когато си най-горе и си най-обещаващият млад талант в света, това означава, че никой няма да ти се опре в борбата за Златната топка. Една награда, която всеки футболист сънува, но никой освен Кристиано Роналдо и Лионел Меси не докосва в последните 10 години.

Точно затова Неймар избяга от Барселона. Сега той излезе от сянката на Меси и ще атакува приза. Предвидливостта на Мбапе се оказа слаба. Той със сигурност цели да грабне отличието в следващите сезони, а се набута в един отбор с най-големия претендент в момента. Вярно, да играеш с бразилския маестро е страхотно. Той притежава магия в краката, която всеки един играч иска да докосне от първо лице. Това е едно от съкровените желания на Килиан и втората основна причина да акостира на „Парк де Пренс“. Но тя е нож с две остриета. Каквото и да стори Мбапе, той ще е в сянката на Неймар. Дори да вкара 40 гола за един сезон, бразилският техничар ще добави към своите попадения десетина асистенции и никой няма да гледа сериозно на французина като претендент за Златната топка. Неймар отиде с една-едничка цел в ПСЖ и няма да я изпусне, каквото и да му коства това. За Килиан ще бъде чудо да излезе от сянката му.

Той можеше да избяга от нея в Реал (Мадрид). Кристиано Роналдо винаги е претендент за най-ценното индивидуално отличие, но той вече е почти на 33. При „кралете“ няма друг изявен фаворит за приза освен налагащия се Марко Асенсио, който обаче има още доста път пред себе си. Ако Мбапе бе акостирал на „Бернабеу“, то Златната топка му бе в кърпа вързана. Не сега, защото Роналдо още е във вихъра си, но след 2 или 3 години.

За колективните успехи няма много да говорим. ПСЖ дори и без Килиан тръгна уверено към титлата във Франция и е неоспорим претендент за всички домашни трофеи. В същото положение е и шампионът на Испания и Европа. Едва ли Мбапе би повлиял на амбициите и на двата клуба, които по принцип са високи. Едничкият плюс е, че сега може да доведе ПСЖ на ново ниво и да спечели с тях Шампионската лига. Това пък си е директна опция, когато отидеш в Реал (Мадрид), независимо какъв футболист си.

Налагане и дисциплина

„В ПСЖ ще играя със сигурност“, каза Мбапе при трансфера си. Фурията Неймар, Кавани, който наниза над 40 гола миналия сезон, и кралят на асистенциите Анхел ди Мария никак не изглеждат по-слаба конкуренция от Роналдо, застаряващия Бензема и недолюбвания от феновете заради слабата си игра Гарет Бейл. Килиан като нищо можеше да вземе местата и на Бензо, и на уелсеца, ако разгърне потенциала си. Още повече, че Роналдо ще предаде щафетата на лидерството в атака след 2-3 години, а Мбапе щеше да е перфектният наследник. Сега Унай Емери ще има доста главоболия. Той трябва да реди сложния ребус в офанзивен план, където да вмести головата машина Кавани в състав с играещия на същата позиция Мбапе. Миналия сезон френската звезда наказа съперника 24 пъти във всички турнири и даде 8 голови паса.

Доста важен фактор е и дисциплината, която Мбапе би поддържал в ПСЖ. Със сигурност изтощителните тактически тренировки на Унай Емери не са никак приятни, но така стриктният наставник оформя дисциплината. Едва ли обаче нещо ще обуздае лудостта на тийнейджъра в комбинация с лигавото поведение на Неймар и Дани Алвеш извън терена. Само си представете клиповете в „Инстаграм“, където тримата пеят и танцуват, лигавят се с топка в крака или пък ходят по лъскави събития с дрехи в стил „SWAG“. Едва ли толкова колоритен щеше да е животът на Килиан в Реал, където строгите батковци Серхио Рамос, Кристиано и Лука Модрич щяха да го пощипват по ушите. Нормалното поведение извън терена е знак за класа, а липсата на глезотии те прави по-добър играч.

Пари

Касата на ПСЖ е бездънна и никой не се учуди, когато богатият шейх Ал-Хелаифи изкуши жадния за пари Мбапе с годишна заплата от 14 милиона евро. Флорентино предлагаше на французина само „скромните“ 7 милиона, на които Килиан се присмя. Ако Реал бе предложил същите пари на таланта като ПСЖ, това би означавало, че той ще прибира по джобовете малко повече от капитана Рамос и двойно на това, което взимат Модрич, Кроос и Бензема. Това изглежда недопустимо и „кралете“ само тестваха Килиан, осъзнавайки глада му за тлъстата пачка.

Странични фактори

Винаги трябва да помним, че футболистът най-първо е човек. Най-важното за всеки индивид е семейството. Затова Мбапе избра да е близо до него в родната Франция. Той е роден в Бонди, което е на хвърлей разстояние от Града на любовта. Най-уверен се чувстваш, когато близките ти приятели са до теб и те подкрепят. Някои спортисти не могат да живеят без родителите си и ако направят тази промяна, това се отразява на резултатите им. Най-пресният пример е тенис звездата Рафаел Надал. А и инстинктът за принадлежност към дадено място е наистина висш. Със сигурност има и куп други фактори от живота на Мбапе, които нито ние виждаме по телевизията, нито дори Емери не знае, когато го гледа да тича на базата за тренировка.

Равносметката

И все пак, един младеж уби мечтата на хиляди други по света, които сънуват себе си с бялата фланелка. Със сигурност 18-годишният талант е уникален футболист, в това няма спор. Ще стане един от най-добрите в света, повече от сигурно е. Нищо не изключва възможността той да се изкачи на върха на футболното дърво, окупирано от короната на Реал (Мадрид). Но засега ще се държи здраво за клоните по-долу. И ще стигне до короната. Просто можеше вече да е там. Има много да доказва, че не е сбъркал.

Цялото футболно уравнение с променлива Килиан Мбапе и константи ПСЖ и Реал (Мадрид) гласи: ПСЖ печели. Реал печели. Мбапе губи.

Димитър Радев, Sporta.bg

Публикувана на 09/04/17 17:50 http://sporta.bg/komentar-pszh-pecheli-real-pecheli-mbape-gubi

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване