02/11/18 19:31
(http://sporta.bg/)

Босненско чудо триумфира на София Оупън за ужас на букитата (СНИМКИ)

Босненецът Мирза Башич спечели изключително изненадващо титлата от турнира София Оупън, предаде от мястото на събитието репортер на Sporta.bg. Симпатягата тръгна от квалификациите и по пътя си победи Стан Вавринка на полуфиналите, а днес на финала се справи в 3 сета и срещу фаворита Мариуш Копил - 7:6 (8), 6:7 (4), 6:4.

Това е първа титла от сериите ATP за Мирза Башич. успехът му е меко казано неприятен за букмейкърите по света. Коефициентите за това именно той да вдигне трофея в София бяха много високи. Съвсем очаквано. Ето защо бе сюрприз, който със сигурност ще струва крупни суми на букитата.

В зала Арена Армеец за финала бяха дошли около 9000 души. Sporta.bг научи от организаторите, че за цялата продължителност на турнира са продали над 40 000 билета.

viber image.jpg

Копил влезе в мача с два аса и подаване на нула, но в следващия си сервис гейм изостана 0-40. Неутрализира първите два брейкбола с дълбок бекхенд по правата и ас, но на третия сбърка форхенд – 1-2.

Башич затвърди за 3-1 и установи контрол върху сета. Босненският тенисист контролираше разиграванията от форхенд и с добри апроуч удари изваждаше от баланс съперника си и си даваше време да завърша точките с волета. Мирза стигна до точка за двоен брейк в петия гейм, но не влезе в разиграване, а после опонентът му се измъкна – 2-3.

В следващите няколко части и двамата държаха под контрол подаванията си, а при 5-4 Башич сервираше за сета. Световният №129 изостана 0-40 и се провали на третия брейкбол – 5-5. Двамата взеха подаванията си после и развръзката дойде в тайбрек, в който Башич навакса минибрейк пасив, после взе точка от посрещане за 7-6, а на сетбола Копил допусна непредизвикана грешка – 7-6(6).

viber image 2.jpg

Мирза изостана 15-40 в първия гейм от втория сет и отрази едната точка за пробив, но на втората рискува с излизане на мрежата и бе пробит. Копил затвърди за 2-0, а в следващите си два сервис гейма не остави шанс на квалификанта, печелейки ги без да отпуска точка – 4-2.

При 3-5 босненският тенисист сервираше за оставане и направи двойна грешка при 30-30, но неутрализира сетбола и намали на 4-5 гейма, а после върна паритета с рибрейк – 5-5. Мирза си гарантира поне тайбрек и до такъв се стигна, като този път румънецът бе по-добър – 7-6(4).

На почивката Мирза Башич поиска медицински таймаут, а в първото си подаване след подновяването на играта отрази два брейкбола – 1-1. В играта на световния №129 видимо не личеше сериозен физически проблем, като тенисистът дори пропусна два брейкбола в седмия гейм – 3-4.

В деветия Копил отрази скрит мачбол и стигна до 40-40, но с двойна грешка предостави нов шанс Башич, който реализира възможността – 5-4. При този резултат квалификантът подаваше за титлата и я спечели – 6-4.

viber image 33333333.jpg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване