02/17/09 18:43
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

Специалност International Business в Холандия.


Статията е публикувана в списание "Образование и специализация в чужбина" - 2006 г.

Петър Панайотов


Когато говорим за обучение в Холандия няма как да не споменем специалността International Business and Management Studies (IBMS). Това е най-популярната специалност на Английски в Холандия, която записват голяма част от Българските студенти. Аз самият съм завършил същата специалност в Хага и ще ви разкажа малко повече за нея.

IBMS е сред първите програми, които холандските университети създават изцяло на Английски. Програмата е предназначена основно за чуждестранни студенти, но по нея се обучават и много холандци. През 2000 година, след провеждане на анкета и проучване сред бизнес средите програмата беше адаптирана така, че завършващите я най-пълно да отговарят на съвременните изисквания на бизнеса в цял свят. В момента IBMS се предлага от 15 учебни заведения, като трябва да се има предвид, че всеки университет е адаптирал учебното съдържание съобразно своите специфични изисквания. Програмата е 4 годишна, предметите са съсредоточени в пет основни области – Мениджмънт, Маркетинг, Финанси и Счетоводство, Бизнес Среда, Технологии. Всеки студент излиза с диплома Бакалавър по Бизнес Администрация и специализация в някаква област – Финанси, Маркетинг, Логистика и т.н.

Университетите в цял свят, включително и в България предлагат подобни програми. Често пъти учебният план обаче почти не отговаря на името. Трябва да отбележим, че ако учите например Бизнес Администрация в САЩ, около 1/3 от курсовете които ще трябва да запишете ще имат връзка с всичко друго – История, Актьорско Майсторство, Спорт, но не и с Бизнес Администрация. В Холандското образование International Business наистина означава International Business. По време на четиригодишното обучение няма да имате нито един предмет който не е свързан с бизнеса и управлението му. Дори курсът математика се казва “Математика за бизнеса” и в него се изучават понятия като проста и сложна лихва.

Практическата насоченост е другата важна черта отличаваща IBMS от всяка една друга програма по света. Учебният план е съставен във взаимодействие с бизнеса и всичко което учите ще бъде 100% приложимо в бъдещата ви работа. Практическите ви умения ще бъдат развити и на задължителният стаж, който е с продължителност от един семестър (4-6 месеца). Обикновено университетът съдейства за намиране на подходящият за вас стаж, но може и да се наложи да се справяте сами с намирането му. Стажът трябва да карате в международна компания където и да е посвета. Аз лично изкарах моят стаж в Израелска Компания в Ротердам. Някои мои състуденти обаче предпочетоха да трупат опит във фирми намиращи се в държави като Мексико и Аржентина.

Стажът ви дава изключителна възможност да обогатите биографията си. Не са редки и случаите когато компанията предлага на стажанта договор за работа след приключване на стажа или завършване на образованието. Например в компанията в която аз карах стажа си след това останах на работа до завършването ми.

Международната ориентация е нещо което ще почувствате от ден първи – състудентите ви ще идват от всички краища на света – от големите европейски държави, през Китай и Индонезия до малки островчета в карибския басейн. Класове по втори чужд език също са част от програмата. Предлаганите езици са Холандски, Немски, Френски и Испански. Повечето чужденци записват холандски за да се адаптират по-бързо в страната. Ще се научите да работите в екип съставен от най-пъстри народности. Задължителен семестър на обмен в чужд университет е другото условие на програмата IBMS. Университетът в Хага имаше партньорства с университети в Австралия, Европа, Азия и Америка. Аз лично предпочетох да изкарам задължителния семестър в Университета на Отава в Канада.

Завършилите IBMS могат да се реализират в почти всички сфери на бизнеса – маркетинг и продажби, счетоводство и финанси, логистика, човешки ресурси. IBMS също дава основа за старт на собствен бизнес. Някои от Българите, които завършиха IBMS сега работят в Холандия, други продължиха с магистърски степени в холандски, немски или английски университети, а трети се завърнаха в България и работят във водещи фирми.

Връзката между състудентите остава и след завършването. Хагският университет например създаде специален сайт за обмен на информация между завършилите. През последните две години много колеги холандци ми гостуваха в България за море или ски.

Трябва да се отбележат обаче и недостатъците на програмата. Хора които са теоритично ориентирани и искат да правят академична кариера могат да сметнат програмата IBMS за неподходяща. Колкото и да е забавно общуването и екипната работа с хора от цял свят, в някои случаи то може да бъде и доста трудно.
Публикувана на 02/17/09 18:43 http://www.panayotov-blog.com/2009/02/international-business.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване