04/20/11 16:40
(http://ikonomika.org/)

Много въпросителни

След като установихме, че държавната Банка за развитие има (лоши) вземания от БДЖ, реших да се поровя малко в отчета на банката. И намерих още нещо странно – банката е отпуснала кредити не само на БДЖ, но и на частни компании. Не е ясно на кои и защо, но явно ги е споходил късметът.




Това е странно, защото преди 2-3 години (когато от фискалния резерв бяха наляти 500 милиона лева в ББР) беше въведена специална схема, която да избягва възможностите за произволно насочване на финансиране към избрани компании. Схемата беше проста: ББР отпуска нисколихвено финансиране на частни банки, а те на пазарен принцип решават на кого да отпуснат кредит (с минимална надбавка в лихвата). Идеята беше, че по този начин държавната банка няма да може да се използва за раздаване на кредити на близки и познати или на други държавни компании, каквато практика сме имали.

Обаче, ето – ББР е отпуснала кредит на БДЖ, явно е отпуснала кредити и на други компании (в размер на стотици милиони). Как ги е избрала и защо остава мистерия. Трябва да отбележим, че около половината от кредитите на ББР наистина са минали през други банки. Обаче все пак голяма част от кредитирането очевидно е заобиколила одобрената схема. Засега можем само да гадаем защо.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 04/20/11 16:40 http://ikonomika.org/?p=5467
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване