05/16/11 08:00
(http://ikonomika.org/)

БВП през първото тримесечие

БВП, растеж на годишна основа



Добрата новина е, че вече има четири тримесечия на икономически растеж (на тримесечна основа), което е индикатор за устойчивост на растежа. Същевременно като растеж на годишна основа България се справя далеч по-добре от проблемните си съседки Гърция и Румъния и от другите проблемни страни в ЕС. 

Най-добре в ЕС се справя Естония (8% растеж!) – която е и единствената страна в ЕС, която пребори бюджетния дефицит и има излишък. Вече би трябвало да е очевидно, че раздутите дефицити не помагат на възстановяването, а точно обратното, справянето с бюджетните проблеми и реформите подпомагат възстановяването.

За разлика от други страни, в Българската икономика винаги износът и инвестициите са били водещи – а потреблението е резултат (инвестициите и износът създават работни места, което увеличава доходите и доверието на домакинствата и в резултат расте потреблението). От тази гледна точка е наивно да се очаква, че потреблението ще бъде двигател на икономиката.

Единият реален двигател, износът, вече се движи с добри темпове. Обаче, инвестициите продължават да намаляват. А без растеж на инвестициите не може да се очаква нито ускорен растеж на БВП, нито растеж на заетостта и доходите. Затова правителството трябва да постави по-голямо ударение върху премахването на бюджетния дефицит и подобряването на инвестиционния климат.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 05/16/11 08:00 http://ikonomika.org/?p=5540
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване