06/27/11 07:57
(http://ikonomika.org/)

Хърватия

Хърватия се приближава към членството в ЕС и това е повод да хвърлим поглед към страната.

Корупцията в Хърватия  не е много по-различна отколкото в другите страни от региона – по-добре от България и Румъния, но по-зле от Турция и наравно с Македония. Съответно стои въпросът дали към Хърватия ще има същото отношение както към България и Румъния – ще има ли предпазна клауза и европейски надзор върху полицията и съдебната й система? 


Трансперънси интернешънъл: Корупция в Европа


Страната няма особени икономически успехи – успява да постигне умерен растеж на икономиката, но никога не е постигала зашеметяващи темпове. При кризата през 2009 има икономически спад от 6%, през 2010 има спад от още 1%, едва през 2011 се очаква растеж, но минимален. 

Хърватия е малко по-богата от България, основно защото започва от по-висока база (бивша Югославия не беше съвсем комунистическа страна). През 2010 Хърватия има 61% от средния БВП на човек в ЕС, а България 43%. Обаче, разликата между Хърватия и България намалява постоянно – настигаме ги бавно, но сигурно. Естония изпревари Хърватия по доход на човек от населението още през 2003 година, а Полша я изпревари през 2010.


Евростат: Икономически растеж на годишна основа в Хърватия


Безработицата в Хърватия продължава да расте, достигайки почти 14% през април 2011, а заетостта е много ниска – делът на работещите между 15 и 64-годишна възраст е под 55%, едно от най-ниските нива в Европа, по-ниско дори от страни като Гърция и Унгария (средно в ЕС заетостта е 65%).

През десетилетието между 1991 и 2001 година (последните две преброявания) населението на Хърватия спада с около 350 хиляди човека – което за страна с около 4.5 милиона население е огромен спад, основно заради емиграция. Данни от преброяването 2011 още не са публикувани, но вероятно спадът в населението продължава.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 06/27/11 07:57 http://ikonomika.org/?p=5682
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване