07/26/11 21:57
(http://komitata.blogspot.com)

През просото




Двайсетгодишният демократичен стаж, който натрупахме в България вече ни подсказва някои правила, по които се движи обществото ни.

Например, колкото и с големи надежди да е дошло дадено правителство на власт, след средата на мандата започва сериозно да се излага. Не е ясно защо, но нещата отвън изглеждат така като че ли правителството губи разсъдък и започва да се занимава с нещо като кризисен пиар или на прост език казано – „спасяване на положението“.

Сегашното правителство е и потвърждение, и опровержение на правилото. Потвърждение е, защото излагацията в момента тече в пълен ход, а опровержение е, защото излагацията му започна много преди средата на мандата и в крайно акутни (демек остри) форми.

Нямам тия дни време да пиша, но не мога да подминавам толкова големи скандали.

Социалното министерство подписа Споразумение за сътрудничество в социалната област с Българската православна църква 

Това е нещо изключително скандално едновременно по няколко направления.

Властта облагодетелства едно от вероизповеданията дори без да крие целта на занятието - да пренасочи повече парични потоци към него. И докато има известни основания да превръща някои църковни празници в държавни (член 13, ал. 3 на Конституцията донякъде оправдава това с традицията), тя няма никакви основания да дава на църквата светска власт, нито пък привилегировано пари.  Ето целия член 13:

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
А сега да цитираме от документа:

Двете страни изразяват готовност
I. Министерството на труда и социалната политика
а) Да съдейства на Българската православна църква – Българска патриаршия при изпълнение на мерки, програми, проекти и инициативи в сферите на сътрудничество по настоящото споразумение;
б) Да предоставя информация за възможностите за финансиране на мерки, програми, проекти и инициативи в социалната сфера;
в) Да включва представители на Българска православна църква – Българска патриаршия в комисии, създадени от Министерството на труда и социалната политика  по проблеми, част от сферите на сътрудничество по настоящето споразумение...
Нали четете, че в Конституцията не става дума точно за БПЦ, а за нещо малко по-различно?!

На мен ми изглежда с прости думи следното:
– Българската държава ще харчи средства като подпомага БПЦ да кандидатства по проекти;
– Българската държава ще използва БПЦ като „подизпълнител“ по социални проекти, т.е. с пари от бюджета ще се финансира „благотворителната“ дейност на БПЦ; ( по телевизиите излязоха новини за приюти, които ще бъдат поддържани по този начин, странно, никъде не откривам линк към новината в държавотворната ьTV)
– Българската държава на практика споделя управлението на социалните дейности с БПЦ (включва я в комисии);

Какъв ефект очаквам?

Само хубави неща.

Първо, ще им се стъжни на някои категории нуждаещи се, към чийто начин на живот БПЦ има претенции - като например сексуални малцинства, болни от венерически болести, самотни майки, извънбрачни деца, двойки, живеещи без брак и прочее „греховни“ елементи.

Второ, Могилино и подобните истории ще ни се сторят песен в сравнение с това, което ще се твори в поддържаните с държавни пари църковни социални институции, където специфичното социално-медицинско ноу-хау за такива места ще бъде заменено с религиозни ритуали и правила. То и сега не е цвете. Тук-там по някой ще прескача оградите, за да разказва страхотии, но тъй като църквата е „отделена“ от държавата, достъпът на независими контролиращи НПО и журналисти ще бъде силно ограничен. Тука си подчертайте, че имам предвид само тези институции, които ще бъдат на държавна хранилка.

Трето, кризата в БПЦ ще се задълбочи, което допълнително ще вкара хаос в духовния живот на обществото и ще допринесе за развихряне на всякакви анти-религиозни анти-БПЦ и анти-християнски истерии. Вместо БПЦ да бъде откъсната от държавната хранилка и така да започне най-накрая нейното оздравяване, сегашното правителство я набутва още по-дълбоко в ролята на комисионер и държавен храненик...

Кой говореше за устоите, за българщината? Наслаждавайте се на резултатите.

PS. Хич не съм доволен, че непрекъснато трябва да напомням ту тоя, ту оня член на Конституцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване