11/15/11 05:58
(http://ikonomika.org/)

Проблемът на БДЖ

Пълното решение на ЕК за разследване на БДЖ все още не е официално публикувано, но вече изтече (при това в цялостния му вид).

Там между всичко друго е споменат и основният проблем на железницата, а именно:

- БДЖ пътнически превози има само 5.5% пазарен дял (94.1% пазарен дял има автомобилният транспорт)

- БДЖ товарни превози има 14% пазарен дял

Железницата загуби голяма част от пазарния си дял, защото отдавна не е монополист, но се държеше като такъв. Вместо да подобрява качеството на услугата и да се конкурира за клиенти, БДЖ се държеше като бюрократична структура забравяйки клиентите на заден план. И ги загуби. (обърнете внимание, че когато се говори за железницата най-често се обсъжда броят на работещите в железницата, а не броят на клиентите й или пазарният й дял – това е типично поведение на бюрократична административна структура; обаче е самоубийство за компания, която трябва да предлага услуга и да привлича клиенти)

Още от текста на ЕК – като цяло, комисията се съмнява, че реформите ще направят БДЖ достатъчно стабилна и устойчива компания (т.е. има нужда от по-дълбоки реформи). Конкретно за приватизацията на товарните превози, ЕК отбелязва, че трябва да има подписан договор за продажба, за да признае тази реформа като собствен принос на БДЖ. Не на последно място, ЕК ще разследва дали БДЖ вече е получавала (непозволена) държавна помощ – ако това е така, БДЖ ще трябва да върне тази помощ и/или няма да има право да получава друга. 

Останалото по въпроса вече го изяснихме тук.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 11/15/11 05:58 http://ikonomika.org/?p=5978
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване