11/23/11 06:27
(http://www.azcheta.com/)

Любов

Представете си килим, пъстроцветен ориенталски килим с красиви и симетрично изтъкани орнаменти, детайли и фигури. Всеки от тях е прекрасен сам по себе си, но заедно те са съвършенно творение на своя създател. Основните нишки се пресичат и създават плетеница от цветове, идеи в красива симетрия.

А сега си представете книга, в която всички ние сме герои – учителя, убиеца, Ела, блудницата, аз, ти, втъкани в живота, на точното място и в точното време, хармонично вплели се като нишки – помислите ни, делата ни, бездействияте ни. „ Любов”  на Елиф Шафак е прекрасен начин да разберем коя е основната нишка, която ни свързва .

Предствата ви за домакиня е една – грижовна къщовница, любяща майка и съпруга, добър професионалист. Като всяка жена в днешно време. Главната героиня Ела е еталон в тази си роля. Три пораснали деца, отговорен съпруг, стабилни доходи и осъществени мечти.

Предствете си 13 век, Анадола, Шамс от Тебриз – за някои – странник, за други – странстващ дервиш, за дервишите – проницател.

Елиф Шафак майсторски е вплела съвремието на една американска домакиня с  историята на живелия преди осем века Шамс, с помоща на 40-те правила на любовта. Те не са като десете божи заповеди, те са ориентирът, вярната посока по стълбичката на нашият житейски път. Но само ако им се доверим, ако ги допуснем до живота си и им дадем шанс да ги изпитаме в делата си. Това са правила за вярата ни в самите нас, за лесният начин да обичаш един непогрешим Бог и за трудния път да обичаш другите хора с всичките им несъвършенства и недостатъци. Те са предписание за мирното приемане условията на Вселената, включително и на нещата, които сега не можем да променим и да разберем.

Ако в „Копелето на Истанбул” Шафак е детайлно подробна до скучноватост, в  „Любов”  всяка дума, всяко изречение е с точно определено място и смисъл. Езикът й е омайващо богат и разбираем. Черпила от дълбокия мистицизъм на суфизма, авторката оплита притчи, герои  и Бог, за да ни провокира да мислим, да се вгледаме, да се потърсим . Изпращайки ни, всеки по пътя си, Елиф Шафак ни подарява сребърно огледало, копринена носна кръпа и стъкленица с мазило:

„Тези неща ще ти помогнат по пътя. Използвай ги при нужда. Ако загубиш някога уважение към самия себе си, огледалото ще ти покаже вътрешната ти красота. В случай че бъде опетнено доброто ти име, носната кърпа ще ти напомня колко чисто е сърцето ти. Колкото до балсама, той ще изцери раните ти, вътрешни и външни.”

Коя е вътрешната ни красота?  И колко чисти са нашите сърца?

Потърсете отговора в Любовта...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване