02/11/12 15:35
(http://mamamemi.com/)

Престъпник ли съм според АКТА, ако цитирам анонимен коментар?


  Честно казано, дълго време не можех да се ориентирам какво е това търговско споразумение против фалшифицирането, как точно се чете на български, какво би се променило и с какво ще засегне лично мен като блогър? Четох, гледах, мислих, мъчих се с правните му текстове и доникъде не стигнах... Докато накрая не попаднах тук и не стигнах до коментар номер 56, анонимен, гласящ дословно следното:

"АКТА ще бъде приет. Не от България, но това няма значение. България не е страна по това споразумение. България е предоставила всички правни аспекти свързани с копирайт, авторски и интелектуални права на ЕО. Всичко прието от ЕО автоматично става български закон. В глава 2, секция 4, параграф 1 на АКТА е написано, че страните се задължават да променят законодателството си в съответствие с АКТА, така че дори и нещо да противоречи, трябва да се оправи. Така че, след влизането в сила, ще трябва да се променят местните закони. Много виждат в АКТА нещо, което забранява да си изтеглиш филм или песен. Това е вярно, до известна степен, но не е основното в закона. Проблемът с АКТА е, че той защитава само американските интереси, защото само там могат да се патентоват определени работи, като алгоритми, програмни продукти, бизнес процедури. Като се приеме АКТА ефективно, се признава, че всички алгоритми например са американска собственост и ще трябва да се защитават от всички. Така, както еврото защитава само германските и отчасти френските интереси, АКТА защитава само американските интереси. Вторият проблем е, че е нужно само "обосновано подозрение" и трейдмарк, за да се закриват сайтове. Това означава че ако например в Япония Кирил или кисело мляко са запазени марки, и те са, никой в БГ няма право да ги използва. Всички имена на партии са трейдмарк. Ако някой публикува например критика срещу някоя партия, то партията има право да затвори сайта и да поиска всички лог файлове. Третият проблем е, че ако се публикува линк към лош сайт, може да се затвори рефериращия сайт. Ако например Гугъл реферира страница с копирайт файл, може да го затворят. Това на практика означава: 1) Ще се толерират само търсачки, които не търсят всичко, а само угодното на властите, 2) Ще се индексира само съдържанието на сайтове, които са лицензирани или най-малко плащат застраховка на Гугъл. Изобщо АКТА е така направен, че след 5-10 години цялото съдържание на интернет ще стане американска собственост. Най-добре е да прочетете текста на АКТА. Като тайно търговско споразумение, въпреки че налага дори промени в някои конституции, АКТА не подлежи на разгласяване. Но има инфилтрации в различни сайтове (които съгласно АКТА са нелегални). Търсете ACTA 6437 10 text и прочетете оригинала. Тогава може би коментарите ще са излишни. Разбира се, от това че знаем че ще ни бесят, не ни става по-леко. АКТА е 1984 на квадрат."

Интересно, а? Нещо повече - достоверно. Потърсих, попрочетох, видях много "Important, no flexibility" и други и повярвах.  За съжаление, едва ли ние - света, Европа, България - ще успеем да го предотвратим. Но можем поне да се опитаме. И да проявим самоуважение, като ходим на протестите.

alt

Нито аз, нито сисадмина на блога ми сме съгласни с АСТА, хаха. Не, сериозно.


Публикувана на 02/11/12 15:35 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=8142
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване