02/28/12 15:38
(http://mamamemi.com/)

Представяне на "Всичко започва от детството" във Варна!

  Всичко започва от детството - това твърдение е вярно в буквален, преносен и всякакъв смисъл, разбира се, но също така е и заглавие на една забележителна книга. Когато я получих като подарък, се изненадах, че не бях чувала нищо за нея, нито за авторката й – Стела Даскалова. Разбира се, много скоро бях разбрала за нея всичко, което можеше да се разбере в общественото пространство, бях писала на Стела и бяхме станали фейсбук приятели.

 

   Стела е филолог, социален педагог, била е семеен консултант, но най-важното в случая е, че е майка на три щастливи деца! Тя е от онези слънчеви, усмихнати хора, които понякога са чак неоправдани оптимисти... Навън дърво и камък се пука от студ, а тя пише: ”Добро утро:) Колкото и да е красиво, мисълта, че никой не може да спре лятото да дойде ме кара да се чувствам добре:)))” Тя е точно такава, каквито препоръчва да станат всички чрез книга си!

alt

  А самата книга... тя е просто безценна – за родители, за пра-родители, за педагози. Не е нещо ново за света, но за нашата действителност ми се струва чудесен прецедент. Книга, която още веднъж ни показва по неоспорим начин – чрез думите на собствените ни деца – колко е важно детството, наученото от децата тогава, получените от тях отношение и любов, наблюдавания пример от родителите и т.н. Всичко започва от детството, начина на мислене и оформянето на личността и това остава за цял живот. И пак – това наистина остава за цял живот.

  Книгата е изключително добронамерена и позитивна, написана с умерен тон и искрена симпатия към родителите, дори и към тези, които грешат. Всяка тема е важна, всеки съвет е преценен, а всеки детски цитат – отварящ очите. Лично за мен най-ценно обаче е ненатрапчивото вплитане на духовното, така че дори и човек, никога не мислил в тази насока, да го разбере и възприеме.

  Също, за първи път срещам в текст за възпитание, че не е задължително двамата родители да бъдат единодушни, ако това не е добре за детето. За първи път срещам такова понятие като „здравословна агресия” и приемам обяснението: „Под ‘здравословна агресия’ разбирам правото ни да се противопоставим на чуждо мнение, с което не сме съгласни, правото ни да кажем открито, когато някой ни дразни или нарушава личното ни пространство, правото ни да казваме „не” дори на по-възрастни от нас, на авторитети, правото ни да повишим тон, когато някой ни вбеси.” (стр. 170). Обсъдени са въпроси като прекалената родителска грижа, родителското обсебване, манипулиране, сплашване на децата и още, и още... Показано е защо положителното мислене и положителните утвърждения са важни за децата, защо е важно сами да се обичат, защо всички е хубаво да се стремим към вътрешна хармония и т.н.

   Консервативните схващания все още са много силни в съзнанието ни, нали? Каквото ни е повтаряно в детството, това повтаряме и ние сега. А децата ни са различни. Колкото и да ни е трудно да го приемем, днешните ни деца са различни. Затова тези, които нямат деца и гледат отстрани мислят, че днешните деца са разглезени. Тези, които са имали отдавна деца и сега гледат отстрани, също мислят, че внуците им са разглезени. Но ние знаем истината в сърцата си и имаме шанса да се учим от и заедно с нашите деца. Аз мисля, че това е невероятно щастлива възможност.

   Също и това, че Стела Даскалова идва на цели две представяния във Варна! Заповядайте на срещите, за да се почувствате по-добре. Да чуете и си поговорите със съмишленик в съвременното разбиране за гледане и възпитание на деца, който ще ви убеди да следвате повече интуицията си, да се доверявате на децата си и... да ги обичате, разбира се!


Представяния във Варна:

03.03.2012 - 12,30ч - магазин "Пъблик" (срещу Общината)

04.03.2012 - 16,30ч - клуб "Цветове" (кв. Чайка 196, партер)


Публикувана на 02/28/12 15:38 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=8156
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване