05/23/12 21:22
(http://nellyo.wordpress.com/)

Първи доклад за прилагането на Директивата за медийните услуги

Публикуван е проект  на  първия доклад за прилагането на Директива 2010/13/ЕС за аудиовизуалните медийни услуги.

Има известни истини, казани отново:  ако ефективността не  е удовлетворителна, първо гледай прилагането, после разпоредбите.

Когато в резултат на оценяването се установят възможности за подобрение, това не означава, че логиката за интервенция съгласно ДАВМУ не е издържана, а че са нужни по-ефективни средства.

Друга важна истина засяга предаването на мача Лудогорец – ЦСКА,  макар засега косвено, но ще дойде ред, когато европейските норми ще засягат отразяване на спортни събития и пряко. Комисията цитира Общия съд:

Общият съд призна възможността за ограничаване на основните свободи по първостепенни съображения от обществен интерес, който в този случай се изразява в правото на обществеността на информация като елемент на свободата на изразяване на мнение и получаването на информация.

Напълно основателно се напомня и решението на Съда за правото на държавите да конкретизират квотата за европейски произведения с квоти за произведения на официалния език, ако има аргументация за това.

Съдът потвърди, че държавите членки могат да приемат мерки за защита и подкрепа на един или няколко официални езика като част от своята културна политика.

Отново се напомнят начините една държава да допусне повече от 12 минути реклама на час. И ние ги умеем. Тълкуването на рекламен спот като кратка форма доведе Испания до санкция. Но тук  през 2010 г. в закона бяха  заличени две норми по този въпрос:

-  Информационните рекламни филми, интервюта и съобщения с рекламна цел се включват в общото рекламно време.

- Общото времетраене на рекламата за търговските тв оператори не може да надхвърля 12 минути.

Законодателят записа  ограничението от 12 минути  само за спотове. ЕК напомня, че 12 минути е ограничение за общото времетраене :

В съответствие с позицията на Комисията Съдът намери, че всеки вид реклама, излъчена между предавания или по време на паузи, представлява рекламен спот, освен ако тя спада към друга форма на реклама, изрично уредена от ДАВМУ, или ако поради начина, по който се представя, изисква повече време отколкото рекламните спотове,
при условие че прилагането на ограниченията, предписани за рекламни спотове, би поставило без сериозно основание въпросната форма на реклама в по-неблагоприятно положение.

Има и интересни новости – т.3  е посветена на влиянието на важни технологични промени върху регулаторната рамка в процеса на бързото сближаване на традиционното разпространение на радио- и телевизионни програми с интернет.

Бързо сближаване на традиционното разпространение с интернет – свързаната телевизия – води до   трудности за правото.

В допълнение към традиционното телевизионно излъчване, свързваните към интернет устройства, включително таблети, смартфони и конзоли, осигуряват на потребителите достъп до услуги „видео по заявка“ чрез съответни приложения, както и достъп до записи на вече излъчени телевизионни предавания чрез собствени хибридни платформи на телевизионните оператори за излъчване и широколентов достъп.
Приблизителните оценки сочат, че в края на 2011 г. броят на свързаните към интернет домашни устройства в Европа е достигнал 47 милиона.

Възможна последица от това технологично развитие е „размиването“ на границите между традиционното разпространение  на аудиовизуално съдържание и неговото
доставяне онлайн без намесата на интернет доставчика (услуги „over the top“).


Публикувана на 05/23/12 21:22 http://nellyo.wordpress.com/2012/05/23/201013/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване