07/22/12 02:00
(http://socialevo.net/)

Една пета от апликациите имат достъп до личните ни данни

Една пета от апликациите имат достъп до личните ни данни

Задавали ли сте си въпроса до каква степен разрешавате на компаниите да се облагодетелстват от вашите лични данни? Оказва се, че огормен брой апликации, които са налични за свободно сваляне, се възползват от личните данни на потребителите и то най-вече от контакти и адреси, намиращи се на смартфони и таблети. Проучване, направено от антивирусната компания Bitdefender показва, че около 1/5 от апликациите, намиращи се в App Store получават доброволен достъп до лична информация на потребителите.

Комоанията Bitdefender е провела изследване на 65,000 апликации, намиращи се в App Store, и е установила, че 18.6% от тях получават разрешение от ползващите ги потребители за достъп до лични данни. Най-често компаниите се възползват от контактите, които са в адресните книги на смартфоните. Освен това става ясно, че 41% от апликациите могат да проследят вашата локация и да я определят много точно. Това, разбира се, много често става без знанието на потребителя. Проблемът е, че едва 58% от апликациите кодират информацията, като останалите я трансферират без никаква защита.

За съжаление тук няма как да говорим за никакви измами, а може би за малко подвеждане. Все пак при всяка свалена апликация и нейното инсталиране потребителите приемат условията. Проблемът е там, че изключително рядко се четат подробно тези условия, а голяма част от нас дори не ги поглеждат. Добре е да сме предпазливи и да внимаваме до какво даваме достъп, тъй като това може да има и фатален край в най-лошия случай.

Снимка: Nim Buzz

Подобни статии:

  1. Защитете си личните данни в Google по-добре!
  2. Започнете 2012, като поразчистите разрешенията за достъп на външни програми
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване