07/25/12 17:24
(http://greentech-bg.net/)

Завърши първият междуконтинентален полет на соларен самолет

След първия междуконтинентален полет на самолет, задвижван само от слънчева енергия, Solar Impulse се завърна у дома в Швейцария. След като прелетя почти 11 000 километра над четири държави на два континента, соларният самолет, пилотиран от Bertrand Piccard кацна в Payerne.

Полетът започна на 24-ти май тази година и имаше 8 спирки в Мадрид, Мароко и Франция. Соларният самолет Solar Impulse HB-SIA има 12 000 соларни клетки на крилете си, които захранват с електричество четири мотора с по 10 конски сили всеки. Благодарение на батериите, с които разполага самолета, той може да лети и през нощта без допълнително гориво.

Екипът на Solar Impulse си поставя като следваща цел създаването на нов соларен самолет – HB-SIB, който ще може да осъществи околсветски полет само с помощта на енергия от слънцето. Ще бъде снабден с по-удобна пилотска кабина, за да се гарантира по-добър комфорт за пилота по време на полети с продължителност 4-6 дни. Ще бъдат осигурени също така батерии с по-голям капацитет и специална изолация на електрическата система, за да може да се лети при дъжд.

Първите тестове на новия HB-SIB са планирани за пролетта на 2013 година, околосветска обиколка за периода април-юли 2014 година.

По материали от: Inhabitat 

Публикувана на 07/25/12 17:24 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/J5sQcXLL1OA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване