07/25/12 11:17
(http://ikonomika.org/)

Интересен спор в Конституционния съд

Конституционно дело № 4/2012 г., образувано на 18.06.2012г. по искане на омбудсмана на Република България, който е сезирал Конституционния съд за установяване на противоконституционност на чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързан със събирането на вземания.

Омбудсманът твърди, че с този текст се "поставят в по-благоприятно положение само определени кредитори – държавни учреждения, общини и банки". Според него, това е остатък от тоталитарния режим когато икономиката не е пазарна.

Становището на БНБ (доста по-дълго от това на омбудсмана) счита искането на омбудсмана за неоснователно, упреквайки го, че защитава неизрядните длъжници вместо да защитава вложителите, изрядните кредитополучатели и финансовата стабилност. БНБ отбелязва големите стопански, регулативни и юридически различия, съответните предишни решения на КС и научни студии, както и аргументи за ефективност и ниски разходи. Отрича твърдението, че става въпрос за остатък от тоталитаризма, защото подобни норми са съществували и преди комунизма.

 

Като страни в производството са конституирани множество организации и институции: Народното събрание, президентът на Република България, Министерският съвет, министърът на правосъдието, министърът на финансите, Върховният касационен съд, главният прокурор, Висшият адвокатски съвет, Националната агенция за приходите, Агенцията за държавни вземания, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители в България, Камарата на частните съдебни изпълнители, Асоциацията на банките в България, Съюзът на юристите в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Националната асоциация на българския бизнес и Институтът за модерна политика.




Блогът за икономика 2012

The post Интересен спор в Конституционния съд appeared first on Блогът за икономика.

Публикувана на 07/25/12 11:17 http://ikonomika.org/?p=6704
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване