07/25/12 18:16
(http://greentech-bg.net/)

Фотоволтаиците доближават $0.50/W

Stephen Chu – Energy Secretary на Съединените щати, по-рано тази година прогнозира, че електронергията от фотоволтаици ще стане по-евтина от енергията от въглища и газ, ако цената на фотоволтаиците падне до около $1/watt до края на десетилетието – събитие, което ще промени изцяло начина, по който се произвежда електроенергия в най-голямата икономика в света (и не само там).

Това означава понижаване цените на соларните модули до около 50c/W. Неотдавнашно изследване обаче сочи, че това ще се случи до 2016 година. Това означава и че ще бъдат опровергани прогнозите на китайското и индийското правителство, че соларната енергия ще стане конкурентоспособна на изкопаемите горива до 2020 година (2017 г. за Индия) и ще се случи доста по-рано.

Тази седмица GTM Research публикува последната версия на своята 5-годишна прогноза за цените на фотоволтаиците. Те признават, че предишните им прогнози за цените, инсталираната мощност и консолидациите в сектора са били доста неточни. Подобно на всички други в енергийната индустрия, те не са отчели понижението на цените през последните няколко години, влиянието на преференциалните тарифи, търсенето и способността на производителите в Китай да понижат цените.

Въпреки че и днес не е по-лесно в сравнение с 2008 г. да се направи точна прогноза, трябва да се отбележи, че напредъкът в соларния сектор се случва с умопомрачителна бързина, което ще доведе до достигане на цена от $0.50/W за силициевите модули при 17% ефективност през следващите 5 години.
Докладът съдържа и няколко забележителни графики: първата е за цената на модулите (в началото на поста). Според GTM (и други източници от сектора) тя ще достигне 50c/W най-късно до 2016 , но по-вероятно 2015.

Втората графика показва скоростта на инсталиране на фотоволтаици и как тя ще се измести от Европа след понижаването на преференциалните тарифи тук и въвеждането им Китай и Япония, както и в страните, където те са конкурентоспособни без преференции – първо във вариант покривни инсталации вместо гориво от изкопаеми горива от мрежата, и след това от комерсиални инсталации, когато се изравнят с традиционните централи като цена.

А кои компании ще преживеят следващите няколко години? Според GTM следващите 4 години ще бъдат трудни за производителите на фотоволтаици в света. Основната причина ще е понижаването на преференциалните тарифи в исторически значими райони като Западна Европа. „Тренировъчния етап, съпътстван със щедри субсидии приключи. Предстои индустрията вече да се развива без допълнителна подкрепа“. Графиката показва прогноза за цените на соларните модули на основните производители в света до края на 2013 г. Тогава някои от тях вече ще са близо до заветните 50c/W.


Clean Technica

Публикувана на 07/25/12 18:16 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/uavxs14934c/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване