07/26/12 08:10
(http://ivo.bg/)

Интернационаллах

Бих се радвал това да не „си е моя тема“, но май така се оказва: не забелязвам в българското медийно пространство някой да „забелязва“ връзката между симптомите на антисемитизъм в България и съвпадението на тезите му с тези на комунистите в Русия и на фундаменталистите в Иран.

Сред водещите международни новини днес е съобщението от Ню Йорк, че Иран вече официално обвинява в ООН самия Израел за атентата в Бургас. Българските антисемити, чиито типичен представител се изказа по същия начин в своя сайт (с откровеното като самопризнание название „диагноза“), могат да се гордеят с бързината на своята антисемитска преценка, изпреварила с цяла седмица иранската ( но съвпаднала по време със сродния начин на мислене на руския комунистически орган в. „Правда“) .

В различни коментари по света това иранско обвинение се определя като „ужасяващо“. Съмишлениците на този „ужасяващ“ начин на мислене в България нямат „честта“ да бъдат коментирани от българските медии, какво остава за световните. Да, манията да бъде обвинявана за всички злини на земята „световната конспирация“ ( подразбира се автоматично- евреите) не е български патент, но има почва у нас, към което поради традиционния си добродушен интелектуален мързел, се отнасяме с типичното българско нетрудолюбие:“ голям праз“!

Така е, не е много голям. Но е праз. И като порасне още под прозорците ни, ако -не дай Боже- ни прасне с някой антисемитски атентат-може и да започне да пречи на еснафското равнодушие на медиите ни, които и днес владеят до съвършенство сервитьорския номер от времето на социализма да не забелязват натрапчивия клиент, който се мъчи да привлече вниманието им, надявайки се да го оставят да пукне от глад и така проблемът с досаждането му да се реши сам. А „клиентът“ с диагнозата „антисемит“ от години се вихри със своите тиради на омразата от разни телевизионни трибуни, не само в интернет.

Само че България, макар това да е за мнозина тук само една досадна формалност, вече не е НРБ и не можем по инерция да продължаваме да си затваряме очите за факта, че сме част от един доста по-отворен свят. Както изпитахме на гърбовете си вече, през отворената врата често нахлуват желаещите да нарушават законите- включително международните. В това свое наблюдение сме единни, но какво правим по отношение на изводите?

Ако някой иска да се върнем към затворническия режим от времето на комунизма, който ни гарантираше зад телените мрежи на Родината илюзията за спокойствие ( илюзия, защото из Родината щъкаха страховити терористи от другарски по отношение на комунизма тип, като Карлос Чакала , например), да го заяви ясно. За да знаем с кого си имаме работа. Защото иначе се натъкваме на абсурда с антикомунистически крясъци да ни агитират на практика за повече комунизъм в нашата страна.

Както вече писах, у нас са оформя нещо като Отечествен фронт между явни антисемити, малко по-прикрити от тях националисти и близките им по начина на мислене русофили. Предсказуемата новина, че иранският шиитски фундаментализъм е техен официален другар по (идеологическо) оръжие добавя нюанса, че в днешния свят възкръсва и Интернационала, но не в оригиналния му вид на чисто комунистическа международна мрежа за подривни действия срещу демокрацията, а в модифицирания вариант на обединените международи сили срещу Запада. Именно в това качество Иран на аятоласите, домогващи се до ядрено оръжие, е „органична част“ от това международно сдружение на расово-идеологическата омраза.

Най-същественият резултат от иранското обвинение срещу Израел като извършител на масовото убийство на израелци в България е, че отпадна необходимостта да се вълнуваме защо от Тел Авив с такава убеденост видяха ръката на Иран в атентата в Бургас. Защото олекна и без това съмнителното отричане на Техеран за иранска съпричастност към атентата в Бургас. Ако Иран е способен най-сериозно да обвини израелците, че се самоизбиват ( а антисемитите същевременно заклеймяват евреите за тяхната „самовлюбеност“ и месианско самонадценяване на издиганата в култ безценна еврейска кръв), може ли тогава да се вярва на обратното иранско официално твърдение, че нямали нищо общо с кървавата баня на летище Сарафово?

Дали точно проиранската ливанска групировка „Хизбуллах“ е извършителят, както твърдят от Израел ( и от Пентагона) може и да не знаем със сигурност все още ( ако избираме да не вярваме на най-големите познавачи на почерка на антиеврейския терор), но пък със сигурност знаем кои са центровете на вдъхновение за този вид ненавист- у нас и в рамките на Интернационаллах.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване