07/27/12 06:44
(http://socialevo.net/)

Не убивай комара с оръдие, или как да печелим и запазваме клиенти.

Не убивай комара с оръдие, или как да печелим и запазваме клиенти.Наскоро попаднах на обява – Набираме клиенти… – току що създадена фирма за уеб дизайн с нов все още недостатъчно развит и тестван сайт търси активно нови поръчки и клиенти.

Разбира се пожелавам успех на колегите, но си помислих как бих постъпил на тяхно място с много свободно време и енергия и с малко реални клиенти. Не е тайна, че уменията и знанията не струват много, ако не можеш да ги продадеш.

Преди доста години (според Интернет летоброенето) стартира един чудесен проект за безплатен хостинг – www.hit.bg. И в момента тази услуга се ползва със завидна популярност сред начинаещи и не толкова начинаещи уеб дизайнери. Там могат да се срещнат, както лични страници, така и различни други проекти. Има и една не малка част фирмени страници, колкото и чудно да е това. Да направиш фирмена страница и да не добавиш известна сума за хостинг и домейн е много показателно и не изглежда добре – или собственика не е достатъчно информиран, или някой много умело го е заблудил, че има фирмен сайт.

Какво имаме?
1. Фирмените сайтове в хит могат лесно и без много средства да бъдат прехвърлени на свой хостинг и домейн.
2. Собствениците на фирмени сайтове в хит могат да пожелаят редизайн.
3. Собствениците са фирмени сайтове в хит могат да пожелаят периодична поддръжка и оптимизация на своите сайтове.

Как да действаме?
1. Намираме фирмени сайтове с потенциал – фирмата работи и би могла да си плати услуга за преместване, редизайн и абонамент.
2. Питаме собственика желае ли такъв тип услуга.
3. При положителен отговор подробно разясняваме същността и цената на услугата и обсъждаме подробно желанията на клиента.

С какви инструменти?
1. Желание, умение и упоритост.
2. Надежден хостинг провайдер с реселер или афилиейт програма.
3. Удобна услуга за управление на задачи и проекти и възможност за работа с клиенти.

Желанието, умението и упоритостта вече са налице щом сте стигнали с четенето до тук.
Един от подходящите хостинг провайдери е Superhosting.bg, моите лични впечатления са много добри, а партньорските им условия са гъвкави и разнообразни. Не е за подценяване и това, че вече продават .bg домейни на изгодни цени.
Сега малко по-подробно за “впрегатния кон”. Вероятно ще Ви се наложи да общувате с десетки потенциални клиенти едновременно, да се сменяте с колегите при обслужването и в същия момент трябва да знаете историята на общуването с клиента, неговите желания и претенции, име на контактното лице, кога и как за последен път сте се свързвали с него… Това не става само с електронна поща, телефон и лист хартия. Наскоро попаднах на една услуга (все още е в бета версия), която идеално пасва за тази задача и за сега е безплатна за до 12 човека – Bitrix24.com освен всичко друго там има модул за работа с клиенти CRM.

Няколко кратки термина – Лид, Контакт, Компания, Сделка, фуния на продажбите:

- лида е неопределен, некласифициран, потенциално полезен контакт – това ще са тези фирми от хит, които по ваша преценка могат да се превърнат в бъдещи клиенти. Към тези фирми трябва да изпратите своето запитване дали се интересуват от преместване на сайта. В никакъв случай не изпращайте реклама, не пускайте тези запитвания масово, обръщайте се по име, ако има такова в сайта. Представете си се на мястото на клиента и ценете неговото време. Не се правете на хитри, хората много добре разбират какво е СПАМ и как да се борят с него, ако писмо изглежда, като СПАМ значи е СПАМ, а потенциалния клиент е безвъзвратно загубен. Към всеки лид може да се въвежда – събитие, задача, да се конвертира към Контакт. Винаги въвеждайте всяка активност към клиента в системата, така ще имате пълно досие и при следващото общуване ще можете да се подготвите добре.

Bitrix24 Lead

- контакт – това е реагирал лид, трябва да уточните и въведете имена на контактното лице, да добавите телефон, адрес, можете да добавите задача за бъдещо повторно свързване или нещо друго. Винаги въвеждайте активностите в контакта, създавайте задачи, включвайте подсещания, добавяйте работни документи. Контакта може да бъде видим или не за останалите колеги.
компания, когато един контакт има вероятност да стане реален клиент трябва да се въведат конкретни фирмени данни.
сделката е почти на финала, обсъжда се конкретната задача, цената, дори можете да въведете процента на вероятност за окончателно затваряне на сделката.
фунията на продажбите показва с диаграма как реално сте се справили с процеса – колко пари срещу какви поръчки сте получили.

Остана съвсем малко – как да намерим всички тези фирмени сайтове в хит? Google няма да ни помогне точно поради една от основателните причини фирмените сайтове да мигрират от хит към собствен домей и хостинг – хит не е видим от чужбина. Ще се наложи да ползвате българска търсачка – Jabse там има индексирани около 20000 сайта. Добро начало за въвеждане на лидове.
И винаги помнете – постоянните клиенти се обслужват по-лесно и едновременно с това са значително по-ценни от случайните. Системите за взаимоотношения с клиенти (CRM – Customer Relationship Management) позволяват да намирате нови клиенти, които да обслужите, така че те да станат постоянни.

А Вие как бихте посрещнали предизвикателството да предложите неизвестна услуга на нов пазар?

Използвани връзки:
  www.hit.bg – услуга за безплатен хостинг
  Superhosting.bg – хостинг провайдер с партньорски програми
  Bitrix24.com – безплатна услуга за задачи и проекти с модул за работа с клиенти
  Jabse българска търсачка откриваща и сайтове видими само от България

Снимки: Bitrix24

Подобни статии:

  1. Кои са вашите „лоялни клиенти“
  2. Dropquest 2012, или как да предизвикате своите клиенти
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване