07/29/12 04:21
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сладолед с пъпеш и идея за сладоледена торта

Този десерт се зароди покрай пробите за тортата по „Здрач“. Неизползваните жълтъци от бадемовите платки и меренга се трупаха в една кутия в хладилника, а мътеницата, която се получава от избиването на масло от сметана, трябваше бързо да се оползотвори. По някаква случайност точно сега разполагах и с два малки пъпеша и решението за сладолед дойде спонтанно, но в унисон със сезона, като че ли започнах да се синхронизирам със случващото се около мен.

Освен с жълтъци и мътеница, разполагах и с други неизползвани продукти като бял шоколад, една бадемова платка, върху която имаше отпечатък от дантела с различна шарка от тази, която използвах за тортата по „Здрач“ и една идея за кокосови бисквити, която се опитвам да реализирам сполучливо от известно време насам. Покрай всички тези неоползотворени съставки, в сладоледа се появи и тофи с бял шоколад, а накрая и сладоледена торта, която изненадващо много добре се съчета със сладката и пикантна джиндифилова бира. Това последното установих съвсем случайно, защото никога не би ми хрумнало да си отворя бира докато ям торта, но пък следващия път мога да я сложа (бирата) в някой друг десерт с пъпеш.

Сладолед с пъпеш

От посочените дози се получава около 1,200 кг сладолед.

Продукти:

  • 150 мл сметана 35%
  • 450 мл мътеница (може да се замени с прясно мляко)
  • 2 ванилови шушулки
  • 8 жълтъка
  • 120 г захар
  • 1 малък пъпеш, около 700 грама, измерен цял (или около 400 грама изчистен)
  • 1 доза тофи с бял шоколад по рецептата от ягодовия трифъл

Сметаната и мътеницата се смесват в тенджерка. В тях се добавят остърганите семенца от ваниловите шушулки и се загряват на умерен огън до завиране. Сместа се отстранява от огъня и се оставя за 20-30 минути на страна. След това се загрява отново докато заври.

През това време жълтъците се разбиват със захарта докато се сгъстят и изсветлеят. Към тях по малко и при непрекъснато разбиване се добавя врялата млечна смес. Разбърква се хубаво и се слага на умерен огън. Сместа се разбърква няколко минути с телена бъркалка докато се сгъсти. Маха се от огъня и се охлажда на стайна температура, като се разбърква от време на време.

Почистеният пъпеш се слага в блендер и се пасира докато се получи пюре. Добавя се към основата за сладоледа и се разбърква хубаво. Сместа се изсипва в подходяща кутия за фризер и се охлажда за няколко часа, докато започне да стяга, като се разбърква периодично през 20-30 минути.

Приготвя се тофи и се охлажда.

В голяма кутия подходяща за фризер се слагат от полу-стегнатия сладолед и тофито като се редуват. Оставя се във фризера.

Преди да се поднесе, сладоледът се оставя за няколко минути на стайна температура за да се отпусне.

Сладоледена торта с пъпеш и кокосови бисквити с лайм

Посочените дози са за торта с диаметър 20 см.

Съставки:

  • 2 бадемови платки с диаметър 20 см по рецептата за торта по „Здрач“ (едната платка е с отпечатък от дантела)
  • 500 г сладолед с пъпеш и тофи
  • 26-30 броя кокосови бисквити с лайм (рецептата е по-долу)

Бадемовите платки се приготвят както е описано в рецептата, като се използват същите количества за форми с диаметър 20 см. Времето за печене се запазва на около 10 минути.

Сладоледът се оставя на стайна температура да се отпусне леко преди да се сглоби тортата.

В равна сервизна чиния или поднос се поставя едната бадемова платка (която е без отпечатък). Върху нея се разпределя сладоледа и се покрива с втората бадемова платка. Отстрани на тортата, ветрилообразно се залепят кокосовите бисквити. Може да се използва разтопен бял шоколад или разбита сметана за залепяне. Тортата се съхранява във фризера. Преди поднасяне се оставя за няколко минути на стайна температура за да се отпусне.

За кокосовите бисквити с лайм (около 50 броя)

Продукти:

  • настъргана кора от 1 лайм
  • 20 мл сок от лайм
  • 100 г пудра захар
  • 100 г пълномаслени кокосови стърготини
  • 80 г масло, разтопено
  • 20 г брашно
  • разтопен бял шоколад и кокосови стърготини оцветени в зелено за декорация

Всички продукти се смесват хубаво. От получената маса се правят топчета, колкото голям лешник. Подреждат се в тава върху хартия за печене на разстояние едно от друго и се притискат с длан. Пекат се в предварително нагрята фурна на 160°C за 10-12 минути или докато краищата им започнат да се зачервяват. Изваждат се от фурната и се охлаждат в тавата.

Единият край на бисквитите се потапя в разтопен бял шоколад, а след това в кокосови стърготини оцветени в зелено.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сладолед с пъпеш и идея за сладоледена торта е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/29/12 04:21 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/fsi5HeRYfBA/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване