07/30/12 03:00
(http://socialevo.net/)

Apple с гениални* реклами за Apple Genius

Apple с гениални* реклами за Apple Genius

Когато влезеш в Apple Store където и да е по света, до теб почти мигновено ще се озове изключително дружелюбен консултант. Ще ти направи комплимент, а след това ще те попита дали искаш да научиш нещо повече за лъскавото устройство, в което си се загледал. Ако ти потрябва обаче по-специализирана помощ, например компютърът ти не иска да запали, мястото е Genius Bar. Там един от щастливците да се нарекат Apple Genius ще потърси източника на проблема и ще го реши на място, ако може. Ако пък не успее, ще се постарае неудобството да е минимално. Точно тези хора са във фокуса на последните рекламни клипове на Apple. Почти навсякъде чета негативни коментари за тях – че били глупави, че представяли клиентите на Apple като хора, които не познават технологиите и не уважават важните моменти в живота.

Вижте този клип например:

http://www.youtube.com/watch?v=2qd-Oc6FFDA

Да, за човека наистина сякаш е по-важно да направи картичката и фотоалбумите. Добре че е внимателният Apple Genius, за да се погрижи за всичко останало около раждането.

Или пък тази:

http://www.youtube.com/watch?v=0LyIwJgQlsc

Забравил е годишнината… Обаче иска да изненада съпругата си с нещо красиво. И Apple Genius идва на помощ, така че всичко да е готово навреме.

Най-обидна обаче на всички им се струва тази реклама: 

http://www.youtube.com/watch?v=oRveuk_4Or0

Тя представя човека с „изглеждащия точно като Mac“ нов компютър в изключително неудобна позиция – той не познава играчките на Apple, не знае с какво са заредени и какво може да прави с тях. Apple геният е малко разочарован, че човекът се е поддал на недобронамерения продавач от магазина отсреща, който е пробутал един „почти Mac“ компютър.

*Защо рекламите са гениални? Защото Apple Genius винаги е била особено важна позиция в магазините на Apple. Те са онези изключително талантливи хора, които познават продуктите на Apple и могат да помогнат във всяка ситуация (въпреки че има оплаквания от некомпетентно обслужване). Магазините на Apple са посещавани от милиони хора по света, там биват завладяни милиони сърца и биват продадени милиони устройства. И в цялата тази история Apple всъщност се превърнаха в компания, която обслужва масите. Компютрите на Apple не са подходящи за хората, които обичат да човъркат, настройват, персонализират… iPhone, iPod и iPad са красиви и просто работят… Apple не продават най-вече на клиенти, които са на „ти“ с технологиите, а на хора, които се впечатляват от дизайна и които имат нужда от просто и работещо устройство. Точно за тези хора са рекламите. И са гениални именно заради това. Носи се и слух, че Apple обмислят ново позициониране на Genius Bar, така че повече хора да могат да бъдат обслужени от Apple Genius възможно най-бързо. Ха!

На мен не ми харесва, че Apple се превърнаха в масова компанията. Причината? Масовостта разваля.

Снимка: Apple

Подобни статии:

  1. Новите реклами на Apple за iPhone и Siri
  2. 10-те топ видеоклипа от Apple: Честит рожден ден Apple
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване