08/06/12 16:45
(http://www.bivol.bg)

Интервю с Джеф Щайн - Част I: Страхуващите се от Борисов излъгаха, за да го подкрепят

img_stein1202

English version here

Бивол: Благодарим ви г-н Щайн за това интервю за Бивол. Основната тема разбира се е статията, която написахте за Конгрешънъл Куортърли през 2007г. за българския политик Бойко Борисов. Тази статия беше приета много зле в България, от българските медии и политици, които казаха, че не е приятелска, че това са просто спекулации за миналото на Борисов, и т.н.

И така, кое събуди и провокира интереса ви към Бойко Борисов, който беше новоизгряваща звезда на българския политически небосклон?

ДЩ: Много просто. Предоставиха ми този огромен разследващ доклад за Борисов. Преди това не съм се интересувал от него. Не знаех кой е и знаех много малко за България. Разбира се знаех за България, защото съм специалист по международни отношения и външната и военната политика на САЩ, но извън това, в този момент, не съм имал специален интерес към България и в частност към Борисов. Не знаех кой е преди да ми предоставят тази информация.

Бивол: Разбирам. Значи това беше основният ви източник на информация, този доклад, дебел 3 инча, който е писан за швейцарска банка, за швейцарска финансова институция? Използвахте ли други източници на информация?

ДЩ: Ами да, някои съм ги цитирал в статията. Говорих с бившия заместник директор на ЦРУ, Джон Маклафлин, и други, включително едно високопоставено българско официално лице, и попълних знанията си за България с тези интервюта. И те потвърдиха в общи линии информацията от разследващия доклад.

Бивол: След тази публикация в "Конгрешънъл Куортърли" Борисов заяви, че това е платен компромат от страна на БСП /бившите комунисти/ срещу които той претендираше, че се бори. Какво бихте отговорил на това?

ДЩ: Глупости! Това са пълни глупости! Както някой коментира в българска медия, идеята, че някаква българска политическа партия или политик ще стигнат се протегнат чак през Атлантическия океан и ще платят на американски журналист, който преди всичко дори няма каквато и да е връзка с България… това е пълен абсурд. Но официалният отговор, моят официален отговор е: НЕ! Никой не ми е платил да напиша тази статия и никой никога не ми е плащал да напиша каквато и да е статия!

Бивол: Нека да поговорим за грамите. Запознахте ли се с докладите на мисията на САЩ в София, изтекли в Wikileaks, в които става дума конкретно за Борисов? Ако сте ги чели какво мислите за информацията в тях?

ДЩ: Не съм чел оригиналните доклади. Чел съм само извадки от тях в медиите. Не съм ги проучвал специално. Предполагам, че статиите в медиите са верни, че те са цитирали докладите коректно.

Докладите за важни, защото хвърлят светлина върху определена ситуация. Посланикът ги поставя като задача, но те се изготвят от негови подчинени, които са експерти по местни въпроси. Най-вероятно това са политически офицери, специалисти по икономика и т.н. Тези доклади се изготвят много внимателно. Мога да кажа, че са много добра моментна снимка на това как се гледа на определена ситуация във времето когато са писани.

Бивол: Точно такъв е случаят с една грама, създадена през май 2006г., която е одобрена от посланика, но е писана от политически офицер, и преди това одобрена от DCM, предполагам, че това е военен офицер, политически офицер и RSO, което може би означава офицер по сигурността. Това е точно случаят, както го обяснихте. В тази грама можем да прочетем следното за Борисов:

"Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на амфетамини. Информацията от СИМО (SIMO) е в потвърждение на тези обвинения."

И т.н. Тонът на грамата е много твърд. Мислите ли, че тази грама от 2006г. може да е свързана с разследващия доклад, който сте използвали? Казахте, че е писан 15 месеца преди да ви го предоставят, вие написахте статията през 2007г. което означава, че докладът е от 2006г. Може ли да е използван един и същи източник на информация за предполагаемото криминално минало на Борисов?

ДЩ: Посолството може и да се е сдобило с този доклад и да го е използвало, но нямам никакви основания да съм сигурен в това. Нямам факти. Мисля, че е по-скоро съвпадение, че са писани по едно и също време. Много неща се случваха тогава в българо-американските отношения заради преследването на Ал Кайда, и неспиращия интерес към контрабандата на наркотици. Освен това България беше разследвана от ЕС заради членството в ЕС и НАТО. Заради всичко това страната беше стриктно наблюдавана от много американски и международни организации и всички стигаха до едно и също заключение. Мога да добавя, че не съм специалист по България, но всеки с когото говорих, бивши военни и разузнавачи, именни и безименни, всички ми казаха: това за Борисов е общоизвестно, не е тайна. Затова не е и изненадващо, че много политици и медии, които са приятелски настроени към Борисов, или се страхуват от него, излъгаха за да го подкрепят. Това е част от проблема в България.

{audio}stein-short-1.mp3{/audio}

Бивол: Да, медиите се страхуват да пишат срещу него. Това го пишеше и в грамата, че журналисти са се оплаквали, че ги е заплашвал.

ДЩ: Ще ви кажа, че един журналист, който в моите очи беше с доста добра репутация, други хора, които познаваха тази личност се изказаха много ласкаво и с уважение, ми поиска копия от доклада, който ми беше предоставен и аз ги изпратих. Но те никога не бяха иползвани.

Бивол: Копие от този доклад, който е дебел 3 инча?

ДЩ: Спомням си как пращах по факса късно през нощта. Беше много трудно да получа добра факс връзка, но изпратих някъде към 35 до 50 страници от доклада.

Бивол: На български журналист?

ДЩ: Да, на български журналист, но нейният (курсивът е на редактора) вестник така и не ги използва, цитира или публикува.

Бивол: Спомняте ли си името на този вестник?

ДЩ: Няма да кажа нищо повече по този въпрос.

Следва...

Публикувана на 08/06/12 16:45 http://www.bivol.bg/stein-interview-1.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване